Burse - Fonduri mutuale

Raiffeisen spune ca Bursa va bate pasul pe loc

16.07.2009, 20:00 20

"In opinia noastra, perspectiva pe termen scurt a pietei de capital din Romania ramane intunecata. Evolutia ei in semestrul al doilea va depinde in continuare de sentimentul de pe pietele externe, dar tot mai mult si de contextul macroeconomic intern", sustin analistii Raiffeisen Capital&Investement (RCI), societatea de brokeraj a Raiffeisen Bank.
Acestia nu vad niciun factor care ar putea determina un nou rally al actiunilor de pe Bursa in urmatoarele sase luni, dupa ce in primul semestru piata a avut o evolutie in "V", cu o scadere puternica in primele doua luni si un rebound spectaculos in urmatoarele patru, sustinut si de acordul de imprumut cu FMI.
Potrivit Raiffeisen, autoritatile de la Bucuresti au fost mult mai pasive in implementarea unor pachete de stimulare a economiei decat guvernele altor tari, si au luat putine masuri pentru ajutarea companiilor locale, exceptand programele "Prima casa" si "Rabla". In plus, acordul cu FMI si Comisia Europeana, care limiteaza deficitul bugetar, face improbabila atingerea tintei de 9,5 mld. euro in investitii de infrastructura.
"In conditiile in care consumul privat isi pierde rolul de motor al cresterii economice, iar cheltuielile pentru infrastructura nu pot tine pasul cu cifrele bugetate, credem ca Romania isi va reveni mai tarziu decat tarile vestice sau chiar decat cele din regiune, in ciuda ratelor de crestere economica spectaculoase din trecut", explica analistii RCI.
Raiffeisen Bank si-a redus recent estimarea privind cresterea economica a Romaniei in trimestrul al doilea la -7,5%, iar pentru tot anul analistii bancii vad o contractie de peste 6%.
Ei mai cred ca investitorii institutionali straini sunt in continuare ingrijorati de dezechilibrele macroeconomice din Romania si de riscul deprecierii monedei nationale si vor adopta probabil pozitii de asteptare. In primele sase luni ale anului investitiile straine nete pe Bursa s-au ridicat la circa 7,8 mil. euro, insa activitatea investitorilor straini a reprezentat mai putin de o treime din tranzactiile derulate pe piata.
"Nivelul actual al lichiditatii nu permite unui investitor institutional sa-si construiasca o pozitie fara a urca pretul actiunilor, ceea ce este un alt impediment serios in atragerea jucatorilor mari." In ultimele saptamani, lichiditatea de pe Bursa a scazut dramatic, rulajele zilnice situandu-se sub 2 milioane de euro.
Sentimentul investitorilor locali si straini s-ar putea imbunatati daca economiile dezvoltate dau semne de revenire reala, in conditiile in care cresterea din ultimele luni a pietelor internationale s-a datorat in principal perceptiei investitorilor ca ce a fost mai rau a trecut, desi nu au existat semne concrete de revenire economica.
In concluzie, analistii RCI vad piata locala osciland in jurul valorilor actuale in semestrul al doilea si recomanda o pozitie "hold".

Recomandari de cumparare doar pe SIF-uri
Estimarile privind rezultatele financiare si evaluarile companiilor de pe Bursa analizate de analistii Raiffeisen reflecta conditiile macroeconomice proaste, in ultimele luni fiind reduse proiectiile privind vanzarile si marjele de profit ale acestora. Cele mai afectate la nivelul afacerilor sunt companiile din sectoarele de petrol si gaze, chimie, metalurgie, lovite de scaderea preturilor la materii prime la nivel international, si constructii.
La finele lunii iunie, analistii RCI aveau recomandari de "cumparare" doar pentru cele cinci SIF-uri, in timp ce restul de companii analizate sunt trecute pe "hold", cu exceptia Rompetrol Rafinare (RRC), pentru care recomandarea este de vanzare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO