Burse - Fonduri mutuale

RAM: Fondurile mutuale trec de 1 mld. euro in 3 ani

18.09.2006, 19:56 20

Valoarea totala a activelor fondurilor mutuale ar putea ajunge la 1-2 miliarde de euro in urmatorii 3-5 ani, potrivit directorului general al Raiffeisen Asset Management (RAM), Mihail Ion. La finele lunii august, activele fondurilor mutuale erau de aproximativ 140 de milioane de euro, in crestere cu 52% comparativ cu finele anului trecut.
In ultimele 12 luni, activele fondurilor mutuale s-au dublat, la finele lunii august 2005 nivelul acestora fiind de 70 mil. euro, iar daca se va mai dubla timp de cinci ani consecutivi, va ajunge la valoarea de 4,4 mld. euro.
Directorul Raiffeisen Asset Management sustine ca estimarea se bazeaza pe evolutiile consemnate de industria fondurilor mutuale in statele din Europa Centrala si de Est care au aderat la Uniunea Europeana in 2004. El spune ca valoarea pietei romanesti a fondurilor mutuale se situeaza la nivelul inregistrat in aceste state in urma cu cinci ani.
In Cehia, piata fondurilor mutuale se ridica la sfarsitul primului trimestru al acestui an la peste 5 miliarde de euro, in conditiile in care numarul de fonduri era de doar doua ori mai mare decat in Romania, potrivit raportarilor EFAMA (European Fund and Asset Management Association). Fondurile mutuale din Ungaria aveau la sfarsitul lunii martie active de 7,34 miliarde de euro, iar in Polonia, piata se ridica la peste 18,45 miliarde de euro.
Majoritatea jucatorilor de pe piata sustin ca activele fondurilor mutuale vor depasi nivelul de 1 miliard de euro pana in 2010. Principalul argument adus in sprijinul acestei idei este scaderea dobanzilor la depozitele bancare, care va determina tot mai multi investitori sa-si plaseze banii in fonduri.
Plasamentele populatiei in fonduri mutuale au crescut in primele opt luni ale anului cu 28%, la aproape 53 de milioane de euro, insa raman mai scazute decat investitiile persoanelor juridice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO