Burse - Fonduri mutuale

Randamentul dividendului la Transgaz, cât dobânda pe un an şi jumătate la bancă

Autor: Andrei Chirileasa

14.06.2011, 23:35 599

Acţiunile Transgaz Mediaş (TGN) au revenit la tranzacţionare cuo creştere modestă, de 0,26%, după ce acţionarii au aprobat vineridistribuirea unui dividend brut de 28,77 lei/acţiune din profitulanului trecut.

La preţul de închidere de ieri, de 266 lei/acţiune,randamentul dividendului Transgaz este de 10,8%, unul dintre celemai mari de pe piaţă. Dividendul net (după reţinerea impozitului)este de 24,16 lei/acţiune, iar randamentul dividendului net este de9,08%, mai mare decât dobânda oferită de bănci la depozitele pe unan.

Investitorii mai pot cumpăra acţiuni Transgaz până miercuri 22iunie, pentru a beneficia de dividende. Compania va începe însăplata dividendelor pe 17 octombrie, adică peste patru luni.

Cei mai mari beneficiari de dividende de la Transgaz suntMinisterul Economiei, care deţine 73,5% din acţiuni şi va încasadividende brute în valoare de 249 mil. lei. Fondul Proprietatea,care deţine 15% din acţiuni, va încasa 42,6 mil. lei (peste 10 mil.euro) net, diferenţa de 8 mil. lei urmând să ajungă tot la stat, caimpozit.

SIF Moldova (SIF2), care deţine puţin peste 1% din acţiunileTransgaz, va încasa dividende nete de 3 mil. lei.

Acţiunile Transgaz au pierdut 5% de la începutul anului deşi înprimele trei luni ale anului profitul companiei a crescut cu 3%, la195 mil. lei. Compania are o capitalizare de 759 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO