Burse - Fonduri mutuale

Rares Nilas, BT: Am putea asista la o revenire in martie

14.02.2008, 20:17 18

Bursa de Valori a cunoscut ieri un rebound dupa scaderile din ultimele zile, revenind usor pe principalii indici.
In ciuda faptului ca pietele europene importante au inregistrat pierderi pe parcursul sedintei de ieri, BET-C, principalul indice al pietei care include toate companiile listate, a crescut ieri cu 0,62%, in vreme ce BET, indicele celor mai lichide zece companii din piata, s-a apreciat cu 0,56%. Doar SIF-urile au parut sa fie in corelatie cu situatia de pe pietele internationale, BET-FI pierzand in sedinta de ieri 0,96%.
"Nu putem vorbi de o corelare foarte puternica cu pietele externe, oscilatiile interne fiind mai mari decat cele intalnite in afara", spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.
Principalele piete europene se aflau in scadere spre sfarsitul sedintei de tranzactionare de ieri. Astfel, indicele german DAX pierdea spre sfarsitul zilei 0,65%, indicele francez CAC-40 scadea si el cu 0,39%, in vreme ce FTSE 100 din Marea Britanie scadea cu 1,12%. In Austria, indicele ATX inregistra o crestere de 0,46%, in vreme ce sedinta de tranzactionare de marti a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIE) din Statele Unite o crestere de 1,09%. "Exista inca incertitudine in piata. Este o stare de letargie generata de scaderile din ultima luna. Dupa ce piata vine dupa o scadere de 30% intr-o singura luna, investitorii incep sa-si puna intrebari", spune Nilas. El este de parere ca in martie o sa vedem o revenire a pietei odata cu raportarea rezultatelor financiare si sa apara o ruptura de pietele externe, evolutia urmand sa fie afectata doar de performantele companiilor, si nu de panica sau neliniste.
Bursa a inregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de circa 8 mil. euro (aproximativ 29 mil. lei), in vreme ce piata RASDAQ a atins o lichiditate de 1,12 mil. euro (circa 4,1 mil. lei). Grupul SIF-urilor a inregistrat in sedinta trecuta un rulaj de 4,46 milioane de euro (16,21 mil. lei), reprezentand peste jumatate din totalul tranzactiilor cu actiuni din piata. Pe langa SIFuri, si Transelectrica (TEL) a inregistrat un rulaj ridicat ieri, de 0,75 mil. euro (2,74 mil. lei).
"Este greu de facut o prognoza pe termen scurt. Daca in afara se inregistreaza pierderi, piata scade si la noi. Pierderile externe sunt generate de rezultatele companiilor, in vreme ce la noi singura justificare poate fi corelatia cu pietele internationale, si nu performantele companiilor", spune Nilas.

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au pierdut ieri 1,11%, pe fondul unui rulaj de circa 0,96 mil. euro (3,47 mil. lei). SIF-ul impreuna cu Avicola Bucuresti (AVBW), companie controlata de societatea de investitii financiare, au infiintat de curand o firma de dezvoltare si promovare imobiliara, societatea avand un capital social de 92,7 mil. lei format atat prin aport in natura, cat si in numerar. Denumirea firmei nou-infiintate este Voluthema Property Investment si este constituita ca societate pe actiuni. Contributia SIF Muntenia la capitalul firmei l-a constituit un aport in numerar de 3,5 mil. lei si unul in natura, constand intr-un imobil situat in Bucuresti pe Splaiul Unirii si evaluat la 59,54 mil. lei.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au inchis sedinta de ieri la acelasi pret ca si marti, valoarea tranzactiilor cu titlurile bancii ridicandu-se ieri la circa 0,71 mil. euro (2,58 mil. lei). Actiunile bancii au pierdut de la inceputul anului circa 2,84%, scazand de la o valoare de 0,725 lei/actiune la inceputul lunii. In ianuarie, titlurile bancii au pierdut aproximativ 25%, scazand astfel de la pretul de 0,89 lei/actiune la inceputul lui ianuarie la 0,715 lei/actiune la sfarsitul lunii. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) detine 14,98% din actiunile Bancii Transilvania. Ultima tranzactie cu titlurile Bancii s-a perfectat in sedinta de tranzactionare de ieri la un pret de 0,705 lei/actiune.

Actiunile Electroputere Craiova (EPT) au crescut ieri cu 2,82%. Producatorul de locomotive, preluat recent de firma saudita Al-Arrab, a consemnat in intervalul octombrie-decembrie al anului trecut o pierdere de 5,08 mil. euro (17,69 mil. lei), cu 12% mai mica comparativ cu perioada similara din 2006, care s-a cifrat la 5,8 mil. euro (20,2 mil. lei). Afacerile companiei s-au situat in aceeasi perioada la un nivel asemanator, de 13,5 mil. euro (47,1 mil. lei). Pe tot anul trecut, Electroputere a inregistrat un rezultat negativ de 14,5 mil. euro (48,4 mil. lei), la nivelul celui consemnat in 2006, in timp ce afacerile companiei s-au diminuat usor in euro, cu 3,7%, la 42,7 mil. euro (142,8 mil. lei).

Titlurile Biofarm Bucuresti (BIO) au crescut ieri cu 1,46%, pe fondul unui rulaj de circa 200.000 de euro (0,73 mil. lei). SIF Banat-Crisana (SIF1) a achizitionat in ultimele saptamani aproape 3,4 milioane de titluri ale producatorului de medicamente, reprezentand circa 0,34% din capitalul societatii. Valoarea cumpararilor s-a ridicat la circa 1,68 mil. lei, pretul mediu de transfer fiind de 0,498 lei/actiune. Fondul de investitii strain Julius Baer a fost raportat la finele lunii trecute cu o participatie de peste 5,1% din actiunile Biofarm, dupa ce isi diminuase participatia sub pragul semnificativ. Ultima tranzactie cu titlurile Biofarm s-a perfectat ieri la pretul de 0,485 lei/actiune.

Actiunile Dafora Medias (DAFR) au crescut ieri cu 2,86%, pe fondul unui rulaj de circa 178.000 de lei. Cele mai mari rulaje din piata au fost atinse de titlurile Condor Deva (CNDR), cu doua tranzactii speciale in valoare de 0,47 milioane de euro (1,71 milioane de lei), si de actiunile Fructus Timisoara (FRUC), cu o lichiditate totala de 112.000 de euro (0,41 milioane de lei). Titlurile Iproeb Bistrita (IPRU) au inregistrat al treilea rulaj din piata, cu tranzactii totale in valoare de 251.000 de lei. RASDAQ-C, principalul indice al pietei care include toate companiile listate, a pierdut ieri 0,98%. Ultima tranzactie cu titlurile Dafora Medias s-a perfectat ieri la un pret de 0,356 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO