Burse - Fonduri mutuale

RASDAQ i-a imbogatit pe investitori in ianuarie

RASDAQ i-a imbogatit pe investitori in ianuarie

Actiunile mici si medii de la Bursa au intrat mai puternic in atentia investitorilor incepand din 2006, dupa ce in trecut acestia se orientasera aproape exclusiv catre companiile cele mai mari de pe piata.

01.02.2007, 19:39 14

Investitorii care au mizat pe actiunile mici de la Bursa au avut cel mai mult de castigat in prima luna a anului, randamentele medii de 30-40% aduse de acestea "batand" performanta actiunilor "consacrate" de pe piata.
Totusi, cu exceptia SIF-urilor care au dezamagit, celelalte actiuni mari au reusit sa aduca castiguri bune, indicele BET, care urmareste cele mai lichide actiuni de pe piata, urcand cu aproape 9%, un randament mai mare decat dobanda adusa de un depozit bancar pe un an.
Dintre actiunile societatilor celor mai mari de la Bursa, in topul castigurilor se afla Rompetrol Rafinare (Petromidia), cu o apreciere de peste 22%, locul secund fiind ocupat de BRD, a doua banca din sistemul bancar, actiunile acesteia castigand 16,2%.
Pe RASDAQ, cele mai mari aprecieri de pret le-au inregistrat in general actiunile companiilor din constructii si activitati conexe constructiilor, adica exact sectorul din economie care a inregistrat cea mai puternica crestere in ultimul an si este creditat ca in continuare sa-si mentina un ritm de crestere ridicat.
Astfel, titluri precum cele ale producatorilor de materiale pentru constructii Prebet Aiud si Prefab Bucuresti au inregistrat "salturi" de 30-40%, o apreciere apropiata avand si actiunile unei alte companii din constructii, Ceramica Iasi. Castiguri mai mari s-au putut obtine mizand pe actiunile unor societati precum producatorul de echipamente pentru cale ferata VAE Apcarom, care au crescut cu peste 60% sau ale producatorului de material rulant Remarul 16 Februarie din Cluj - Napoca, ce au adus un castig de 57,5%.
Aprecieri substantiale au inregistrat si actiunile unor companii din industria de lactate, precum Albalact Alba-Iulia sau Prodlacta Brasov, cu castiguri de 34% si, respectiv, 26%. Investitiile in actiuni mici sunt totusi mai riscante pentru investitori din cauza lichiditatii reduse a acestora, ceea ce inseamna ca nu intotdeauna se pot valorifica actiunile in piata cand e nevoie.
Actiunile mici si medii de la Bursa au intrat mai puternic in atentia investitorilor incepand de anul trecut, dupa ce in trecut se orientasera aproape exclusiv catre companiile cele mai mari de pe piata, ceea ce a condus si la o crestere puternica a acestora, iar ca atare si potentialul unor noi castiguri mari s-a redus semnificativ. Brokerii explica apetitul ridicat al investitorilor pentru actiunile mai mici tocmai prin faptul ca randamentele aduse de actiunile principale au inceput sa nu mai multumeasca.
"Anul trecut nu a mai fost asa cum se astepta in general piata, un an al sectorului financiar. Din contra. Acest lucru i-a determinat pe tot mai multi investitori sa se uite atent la actiunile mai mici, dar care prezinta un potential mai mare de dezvoltare", a declarat Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj, una dintre cele mai puternice societati de brokeraj de pe piata.
El spune ca orientarea investitorilor catre titlurile mai mici de pe piata depinde in primul rand de valoarea portofoliilor pe care acestia le au.
"Daca un investitor are un portofoliu de peste 100.000 de euro, va fi mult mai multumit cu o rentabilitate de 30% pe care o poate obtine mizand in principal pe titlurile cele mai lichide. Cel care are un portofoliu de 10.000 de euro, de exemplu, vrea insa sa castige mai mult si e dispus sa-si asume si riscuri mai mari", spune Ceuca. Directorul de la Broker Cluj considera totusi ca actiunile "consacrate" vor reusi anul acesta sa aiba un an mai bun decat in 2006, chiar daca nu vor aduce randamente la fel de bune ca unele din titlurile mai putin lichide.
"Doar SIF-urile au avut o performanta slaba la inceputul acestui an, avand o crestere in medie de 1,3%. In general, celelale titluri mari au adus castiguri bune si, in unele cazuri, chiar foarte bune", spune Adrian Ceuca. Apetitul investitorilor de la Bursa pentru companiile de constructii se datoreaza, spune Ceuca, ritmului ridicat de crestere pe care il are activitatea acestora.
"Multi investitori se asteapta la rezultate foarte bune de la astfel de companii, avand in vedere ca iarna a fost foarte blanda si s-au putut continua multe proiecte imobiliare, iar cei care vand materiale de constructii au avut probabil rezultate bune in ultimul trimestru, ceea ce nu se intampla de regula. Iar in conditiile in care piata constructiilor este de asteptat sa creasca cu 20%, este normal ca investitorii sa aiba asteptari pentru cresteri mai mari decat media pietei pentru actiunile companiilor din constructii", spune Ceuca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO