Burse - Fonduri mutuale

RASDAQ pierde sange: companii reprezentand 20% din capitalizare parasesc ringul Bursei

RASDAQ pierde sange: companii reprezentand 20% din capitalizare parasesc ringul Bursei

Stefan Vuza, proprietarul grupului Serviciile Comerciale Romane, conduce la capitolul delistari

06.12.2009, 23:22 66

Piata bursiera RASDAQ pierde emitentii mari pe banda rulanta,cele mai importante 20 de companii care au parasit aceasta piata in2009 sau sunt in diverse stadii de delistare avand o valoareacumulata de peste 600 mil. euro. Acestea reprezinta circa 20% dinvaloare actuala a intregii piete, care se ridica la 2,9 miliarde deeuro.

In timp ce capitalizarea Bursei de Valori Bucuresti, excluzandErste Bank, a urcat anul acesta cu 48%, la circa 40,1 mld. lei (9,3mld. euro), piata RASDAQ a marcat o crestere in valoare de doar 2%in 2009 si pe fondul delistarilor masive.

De la inceputul anului, 185 de emitenti au finalizat procedurade delistare, respectiv 10,4% din numarul total actual, de 1.570 decompanii listate pe piata RASDAQ.

Marea majoritate a acestora sunt societati mici care au fostretrase de la tranzactionare din cauza ca nu respectaureglementarile pietei, insa in ultima perioada s-au inmultit sidelistarile "voite", care sunt solicitate in principal de firmelemari.

Asigurarile aproape ca au disparut de peBursa

Ultima companie care a parasit piata RASDAQ, asiguratorul ArdafBucuresti (ARDF), era unul dintre cei mai mari emitenti de peaceasta piata, firma fiind evaluata la delistare la 71,6 mil. euro.Actionarul majoritar, grupul Generali PPF, a decis delistareacompaniei dupa ce a avut in 2008 mai multe procese cu actionariiminoritari.

O alta companie importanta de asigurari, Asirom Bucuresti(ASRA), cu o capitalizare la ultimul pret de 55,3 mil. euro, a fostretrasa de pe piata in luna august, de catre austriecii de laVienna Insurance Group, iar actiunile Agras Asigurari, care aintrat sub umbrela austriecilor de la Uniqua, au fost retrase de peBursa vineri.

In aceste conditii, segmentul companiilor de asigurari a devenitaproape inexistent la Bursa de Valori Bucuresti, singura firmalistata mai importanta ramanand Astra Asigurari (ATRA), controlatade familia Adamescu, care insa se tranzactioneaza foarte rar avando lichiditate extrem de scazuta.

Dupa rafinaria Vega si combinatul de la Resita, pleacasi Automobile Craiova

Cele mai mari companii care au parasit in 2009 piata RASDAQ suntRompetrol Bucuresti (VEGA), evaluata la delistare la 106 mil. eurosi combinatul metalurgic TMK Resita (SROY), cu o capitalizare lapretul de delistare de 88,7 mil. euro.

Cea mai mare companie listata in prezent pe piata RASDAQ,Automobile Craiova (AUCS), cu o valoare de piata de 73,5 mil. euro,urmeaza sa fie retrasa de la tranzactionare printr-un proces dedelistare, dupa ce recent actionarul majoritar, Ford Motor, aderulat o oferta in acest sens prin care si-a majorat participatiala peste 97% din actiuni.

Operatorul portuar Romportmet Galati (ROMT), evaluat pe RASDAQla 53,6 mil. euro, este aproape saptamanal tinta achizitiilor dinpartea actionarului majoritar, grupul indian ArcelorMittal, carestrange actiuni din piata cu intentia de a delista compania.

Alte societati mari care si-au aratat intentia de a se delistasunt dezvoltatorul imobliar Uta Arad (UTAZ), controlat de omul deafaceri Alexandru Bercea, evaluat la 31,7 mil. euro, SMCPrefabricate Constructii (SOMZ), detinut de Stefan Radulescu, cu ocapitalizare de 18 mil. euro, sau producatorul de produse chimiceViromet Victoria (VIRY), controlat de omul de afaceri Ioan Niculae,care valoreaza pe RASDAQ 13,2 mil. euro.

De asemenea, Petrom deruleaza in prezent o oferta de cumpararepentru circa 4,8% din actiunile Petrom Aviation (ROFU), vizanddelistarea distribuitorului de combustibili pentru aeronave,evaluat in prezent la 14,6 mil. euro.

De ce se delisteaza companiile de pe RASDAQ

Desi multe dintre companiile care aleg sa se delisteze suntatractive sau ar putea deveni atractive pentru investitori inconditiile unei transparente sau lichiditati mai ridicate,managerii multora dintre ele nu inteleg mecanismele bursei sipercep transparenta ca fiind o problema pentru companie, preferandastfel de paraseasca Bursa.

"Sunt foarte multe companii «moarte» pe RASDAQ, cu care se faceo tranzactie pe an si atat. Daca cineva ar avea interes ca aceastapiata sa supravietuiasca ar incerca un demers legislativ ca saindemne companiile sa fie transparente si totodata manageriiacestora sa fie ajutati sa inteleaga rolul lor pe Bursa. In lipsaunui asemenea demers, delistarile vor continua, transparenta nu seva imbunatati si investitorii vor ramane cu un gust amar", spuneMihai Chisu, broker la IFB Finwest.

El a mai precizat ca lipsa de transparenta a companiilor de peRASDAQ face ca investitorii sa fie circumspecti atunci cand sunttentati sa achizitioneze actiuni la firmele in cauza si ca urmarelichiditatea si atractivitatea pietei au de suferit. "Parerea meaeste ca acesti manageri nu au fost invatati care sunt avantajeleBursei si cred ca multi vor reveni cand isi vor da seama ca puteauobtine lichiditati importante prin intermediul Bursei, iartransparenta este un pret mult prea mic in comparatie cu avantajelepe care le ofera piata".

Stefan Vuza pune la bataie 1,7 milioane de euro ca sadelisteze Contactoare Buzau

Omul de afaceri Stefan Vuza, care detine prin intermediulgrupului Serviciile Comerciale Romane (SCR) pachetul majoritar deactiuni al producatorului de echipamente electrice ContactoareBuzau (CONQ), intentioneaza sa delisteze compania de pe piataRASDAQ, oferind 7,2 mil. lei 91,7 mil. euro) pentru cele 23% dinactiuni controlate de minoritari.

Actionarii care vor sa se retraga din societate pot solicitacompaniei sa le rascumpere actiunile la un pret de 10,72lei/actiune, cu 23% peste ultimul pret din piata, de 8,7 lei.

Potrivit celor mai recente raportari, SCR are o participatie de76,55% din capitalul Contactoare, in timp ce SIF Oltenia detine18,19% din capital, restul titlurilor fiind in posesia altoractionari. SIF Oltenia ar urma sa incaseze 1,32 mil. euro daca sedecide sa-si vanda actiunile.

In luna octombrie, Vuza a mai hotarat sa delisteze siproducatorul de utilaje petroliere Uzuc Ploiesti (UZC), ale caruiactiuni se tranzactioneaza pe piata valorilor mobiliare necotate aBursei de Valori Bucuresti, oferind 5 mil. lei (1,18 mil. euro)pentru retragerea din companie a actionarilor minoritari. Omul deafaceri intentioneaza sa delisteze si firma Sinterom Cluj-Napoca(SIRM) de pe piata RASDAQ.

Grupul lui Vuza mai cuprinde combinatul chimic ChimcomplexBorzesti (CHOB), Caromet Caransebes (ARMT), producatorul de textileIasitex Iasi (IASX) si producatorul de hartie Somes Dej (SMS).Andrei Chirileasa

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO