Burse - Fonduri mutuale

Ratingul individual al Rompetrol, doua trepte peste „default"

Ratingul individual al Rompetrol, doua trepte peste „default"

Vanzarile din benzinarii ale Rompetrol au scazut cu 2% in T1

31.05.2009, 18:10 22

Ratingul individual acordat de Fitch grupului Rompetrol, pe baza profilului individual al credit al companiei, este „CC" cu perspectiva negativa, in conditiile in care singurele ratinguri mai reduse ale Fitch sunt „C" si „D" sau „default". Calificativul beneficiaza insa de un plus de trei trepte datorita „sustinerii moderate" de la grupul-mama, KazMunaiGaz din Kazahstan, care are rating „BBB" cu perspectiva negativa.

Fitch considera legaturile strategice si operationale dintre Rompetrol si KMG ca fiind „puternice", insa legaturile legale sunt calificate drept „slabe", deoarece grupul kazah nu garanteaza datoriile companiei din Olanda. Pe de alta parte, KMG si Rompetrol Holding (actionar minoritar al Rompetrol) au oferit sprijin companiei sub forma unor credite subordonate in valoare totala de 684 mil. dolari, din care 446 mil. dolari in 2008, si conditii favorabile de plata a petrolului furnizat de grupul kazah. Datoriile subordonate sunt instrumentele de credit cu cea mai redusa prioritate la rambursare in portofoliul unei companii.
„Compania nu si-a putut acoperi dobanzile generate de fluxul de numerar operational inainte de capital rulant, din cauza datoriilor mari, de 1,5 mld. dolari, din care 769 mil. dolari din credite bancare si 646 mil. dolari din imprumuturi de la actionari", se arata in raportul Fitch.
Fitch anticipeaza ca Rompetrol isi va consolida fluxul de numerar liber in acest an, in principal prin reducerea cheltuielilor de capital la 90 mil. dolari de la 358 mil. dolari in 2008, dar si ca urmare a programului de reducere a costurilor implementat de companie.
Pe de alta parte, gradul de indatorare al Rompetrol va ramane ridicat, potrivit Fitch, daca structura de capital a companiei nu va fi imbunatatita si consolidata, spre exemlpu prin majorari de capital din partea actionarilor, considera analistii agentiei de rating.
Riscul ridicat la refinantare conduce la dependenta Rompetrol de prelungirea liniilor de finantare existente intr-o piata de credit dificila, si/sau de noi imprumuturi de la actionari, considera Fitch.
Grupul Rompetrol, inregistrat in Olanda si controlat de compania kazaha de stat, deruleaza in principal activitati de rafinare, marketing si trading de produse petroliere, dar si alte operatiuni in sectorul petrolier - explorare si productie, servicii petroliere, transport.
 
Profitul operational al Rompetrol ramane sub presiune
Fondurile obtinute de Rompetrol din operatiuni, precum si rezultatul EBITDA (profitul inainte de taxe, dobanzi, depreciere si amortizare) vor ramane „sub presiune" in 2009 si 2010, potrivit Fitch, din cauza franarii ciclice a activitatii din sectorul rafinarii, accentuata de contractarea globala abrupta a cererii pentru produse petroliere rafinate.
Totodata, profilul financiar al Rompetrol este afectat de recesiunea prin care trece economia romaneasca, in conditiile in care compania a realizat in 2008 circa 75% din EBITDA pe piata locala, se mai arata in comunicatul Fitch.
Rompetrol Rafinare, principala companie din Romania a grupului Rompetrol, a inregistrat in primul trimestru o scadere a afacerilor la nivel consolidat de 38%, pana la 631 mil. dolari, si un rezultat operational (EBITDA) de -14,3 mil. dolari.
La nivel individual, afacerile rafinariei Petromidia au scazut cu 26%, in lei, la 1,428 mld. lei (340 mil. euro), iar pierderile au crescut de 8,5 ori, la 292 mil. lei (69 mil. euro).
Compania figura la finele lunii martie cu datorii pe termen scurt (de pana la un an) de peste 3 mld. lei (714 mil. euro), in timp ce lichiditatile erau de 37 mil. lei (8,8 mil. lei). Pana in prezent, actionarul majoritar al Rompetrol, KazMunayGaz, nu a oferit nicio declaratie privind rascumpararea obligatiunilor de 571 mil. euro de la statul roman, titlurile fiind scadente in toamna anului viitor. In cazul in care compania nu rascumpara obligatiunile, statul ar putea redeveni actionar majoritar.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO