Burse - Fonduri mutuale

RCI: Banca Transilvania ar trebui sa puna un accent mai mare pe profitabilitate

RCI: Banca Transilvania ar trebui sa puna un accent mai mare pe profitabilitate

Click pentru imaginea intreaga

15.07.2008, 19:21 37

Analistii Raiffeisen Capital & Investment (RCI), societatea de brokeraj a Raiffeisen Bank, considera ca multiplii la care se tranzactioneaza in prezent actiunile Bancii Transilvania (TLV) sugereaza o evaluare putin fortata, in conditiile in care banca a sacrificat pana acum profitabilitatea pentru a-si majora cota de piata.
"Perspectivele pe termen lung sunt incluse in pret, investitorii fiind constienti ca o imbunatatire radicala a profitabilitatii in perioada urmatoare iese din discutie", sustin analistii RCI intr-un raport.
Potrivit acestora, "strategia TLV a fost cea corecta, dar ar fi recomandata o crestere a atentiei acordata profitabilitatii". Ei mai spun ca acum ar fi momentul pentru o astfel de abordare, in conditiile in care presiunea pe partea de costuri, care vine dinspre salarii si chirii, este in crestere. Pe de alta parte, cresterea costurilor la nivelul intregului sistem face ca orice investitie greenfield in sectorul bancar din Romania sa fie mai scumpa, ceea ce creste atractivitatea Bancii Transilvania ca tinta de achizitie.
Analistii RCI mai arata ca, la o privire mai atenta, rezultatele Bancii Transilvania nu impresioneaza, principala problema fiind reducerea marjei nete de dobanda, de la 5,5% in 2005 la 4,1% in 2007 si la un 3,8% estimat pentru 2008. Scaderea diferentei dintre dobanda ceruta de banca la credite si cea oferita la depozite a fost determinata de cresterea concurentei pe piata si de strategia bancii de a-si majora cota de piata prin oferirea de dobanzi mai mici in prima parte a perioadei de creditare.
Presiunea pe marja de dobanda va continua, in conditiile in care competitia ramane stransa pe partea de creditare, dar si pe partea de atragere de depozite, unde Banca Transilvania a inregistrat performante slabe in primul semestru, cand a inregistrat o crestere a depozitelor cu 13%, fata de un avans de 21% la credite acordate.
Banca Transilvania a pierdut in ultima perioada si la capitolul competitivitate, in conditiile cresterii dobanzilor la lei si, implicit, a majorarii diferentei de dobanda intre creditele in lei si cele in euro, sustin analistii RCI. Banca Transilvania prefera, in mod traditional, creditele in lei, din cauza dezavantajului competitiv pe care-l are la refinantarea in euro in fata bancilor apartinand unor grupuri straine.
Un alt factor de risc pe partea operationala il reprezinta costurile medii pe salariat care se situeaza sub media sistemului bancar, ceea ce ar putea conduce la presiuni suplimentare pe partea de cheltuieli salariale, in conditiile in care banca va fi nevoita sa plateasca mai mult pentru a-si pastra angajatii.
In ceea ce priveste actiunile TLV, analistii RCI considera ca acestea sunt scumpe din punctul de vedere al indicatorului PER, in raport cu media bancilor din regiune, tranzactionandu-se cu o prima de 50%. Analistii RCI vad un pret tinta de 0,356 lei/actiune, cu 7% peste ultimul pret de ieri de 0,332 lei/actiune. Capitalizarea bancii se ridica in prezent la circa 970 mil. euro.

Despre rezultatele pe 2007 (IFRS):
Marja neta de dobanda (NIM - net interest margin) s-a redus de la 5,5% in 2006 la 4,1% in 2007, in conditiile in care rata dobanzii perceputa la credite a scazut de la 10,1% in 2006 la 8,5% in 2007, iar dobanda platita la depozite a ramas constanta.
Cheltuielile cu personalul au crescut cu 45% din cauza cresterii numarului de salariati si a majorarii cu 18,3% a cheltuielilor medii pe salariat.
Profitul net din operatiuni continue a fost de 165 mil. lei, "in crestere cu un dezamagitor 16,7%" fata de anul precedent.

Despre rezultatele pe T1 2008:
TLV a inregistrat un rezultat negativ din trading de 16 mil. lei din cauza evaluarii "mark-to-market" (marcare la pretul pietei) si a reducerii valorii portofoliului de valori mobiliare.
Provizioanele nete au avut o contributie pozitiva de 4 mil. lei la rezultatul din primul trimestru, fata de o contributie negativa de 19 mil. lei in perioada similara din 2007.
Profitul net pe primul trimestru a crescut cu 58%, insa fara rezultatul pozitiv din provizioane cresterea ar fi fost mult mai mica.

Perspectivele pentru 2008-2010:
Rata de crestere a creditelor va scadea in perioada 2008-2010, pe masura ce banca isi va incetini extinderea.
Costurile de refinantare sunt asteptate sa creasca din cauza dobanzilor mai mari la lei si a intensificarii competitiei pentru depozite: marja neta de dobanda (NIM) va scadea la 3,9% in 2008.
Raportul costuri/venituri ar trebui sa se imbunatateasca la 63,2% pana in 2010, pe masura ce profitabilitatea va deveni mai importanta.
Cheltuielile cu personalul vor fi principala sursa de crestere a costurilor in urmatorii ani.
Majorarile de capital din 2008 si 2009 vor depasi cresterea profitului net operational si vor reduce rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) la circa 13% in 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO