Burse - Fonduri mutuale

Reglementarile UE umfla profiturile SIF-urilor

05.12.2007, 20:07 19

Cele cinci societati de investitii financniare (SIF) ar putea inregistra in 2007 cresteri importante de profit, insa doar pe hartie, datorita schimbarii reglementarilor privind intocmirea situatiilor contabile dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (UE).
Cele cinci SIF-uri vor intocmi incepand de anul acesta situatii financiare consolidate, conform Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS), in concordanta cu normele UE, a decis Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) pe 22 noiembrie.
Decizia CNVM a aparut insa pe site-ul Comisiei dupa 11 zile, timp in care tendinta de scadere a actiunilor SIF s-a inversat, iar acestea au inregistrat cresteri importante. Contactati de ZF, reprezentantii CNVM nu au explicat intarzierea publicarii deciziei pana la inchiderea editiei.
Situatiile financiare consolidate presupun practic adunarea profiturilor companiilor unde SIF-urile detin o pozitie majoritara sau de control la profitul pe care SIF-urile le raporteaza la finalul anului, dupa scaderea profiturilor care ar reveni minoritarilor. Companiile unde SIF-urile detin pachete mici de actiuni ar urma sa fie considerate investitii financiare.
"La o prima vedere, situatiile financiare vor arata mai bine, insa o estimare exacta este greu de facut. Nu stiu daca SIF-urile sunt pregatite sa intocmeasca astfel de rapoarte", spune Adriana Marin, analist-sef la CA IB Securities.
Desi decizia CNVM nu aduce modificari in activitatea celor cinci SIF-uri, rapoartele anuale ale acestora, cu profituri mai mari, le-ar putea face mai atractive in ochii investitorilor.
"Noile rapoarte nu vor aduce nicio informatie relevanta in plus pentru investitori. In plus ne va costa la o prima vedere de zece ori mai mult sa intocmim astfel de situatii financiare, din discutiile pe care le-am avut cu auditorii. Fondurile de investitii ar trebui exceptate de la intocmirea unor astfel de situatii, asa cum se intampla de exemplu in Luxemburg", spune Pavel Szel, presedintele Muntenia Invest, societatea care administreaza SIF Muntenia.
Situatiile financiare consolidate sunt o practica uzuala pe pietele internationale in cadrul grupurilor de companii, dar nu se aplica in schimb fondurilor de investitii.
Decizia CNVM privind situatiile financiare ale SIF-urilor adanceste astfel si mai mult dilema de pe piata de capital privind ce sunt SIF-urile de fapt: societati comerciale sau fonduri de investitii.
In schimb, pe piata locala, cele mai multe din societatile comerciale listate la Bursa nu publica situatii financiare consolidate, astfel ca investitorii nu sunt complet informati asupra activitatii companiilor respective, in lipsa datelor despre activitatea filialelor acestora.
Printre cele mai importante companii unde SIF-urile detin pozitii majoritare se numara THR Marea Neagra, Turism Felix sau Santiertul Naval Orsova detinute de SIF Transilvania, Semrom Muntenia, Bucur Bucuresti sau Casa de Bucovina, detinute de SIF Muntenia, Tesatoriile Reunite sau Mecanica Ceahlau controlate de SIF Moldova sau Vrancart, controlata de SIF Banat-Crisana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO