Burse - Fonduri mutuale

Revenirea Bursei a pierdut din viteza. Mai pot continua cresterile sau vin corectiile?

Revenirea Bursei a pierdut din viteza. Mai pot continua cresterile sau vin corectiile?
12.05.2009, 00:00 31

Dupa circa doua luni in care Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat aprecieri puternice, principalii indici din piata au dat in ultimele doua sedinte semne de oboseala, inregistrand corectii de pana la 3,5% pe SIF-uri.

Intrebarea la care investitorii cauta acum raspuns este daca piata mai poate continua sa furnizeze cresteri semnificative sau va urma o perioada de corectii, pe fondul marcarilor de profit.
De la inceputul lunii aprilie, BET, indicele celor mai lichide zece companii de la Bursa, a crescut cu 37%, in vreme ce indicele celor cinci societati de investitii financiare, BET-FI, a sarit cu 75%. Aprecierile au venit in conditiile in care stirile din piata nu au fost tocmai bune, iar principalii indici de pe bursa americana, Dow Jones Industrial Average (DJIA) si Standard & Poor's 500 (S&P500), au avansat cu 10,5%, respectiv cu 14,6%.
 
Indicii s-au lovit de praguri de rezistenta
BET-FI a scazut ieri pentru a doua oara consecutiv, pana la un nivel de aproape 18.600 de puncte, indepartandu-se astfel de pragul de 20.000 de puncte, dupa ce au atins la finele saptamanii trecute un nivel de 19.402 puncte.
"Indicii pietei se afla in zona maximelor majore atinse la jumatatea lunii noiembrie 2008, de 3.350 - 3.400 de puncte pentru BET, respectiv 16.000 - 18.000 pentru BET-FI, iar la aceste niveluri de rezistenta pe termen mediu probabilitatea unor corectii este mare. In plus, perioada datelor de inregistrare pentru dividende este in mod traditional o perioada fara trend clar, in care investitorii analizeaza randamentul dividentului propus de fiecare emitent si decid "blocarea sau nu a capitalului" in vederea obtinerii dividendului", spune Dan Grosu, broker la Intercapital Invest.
Acesta este de parere ca cei care folosesc analiza tehnica au inceput sa reduca expunerea pe piata in aceasta perioada, cu o posibila vanzare totala in cazul in care corectiile mici din aceste zile se accenteaza.
"Eu sunt adeptul folosirii analizei tehnice atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu si lung. Spre exemplu, perioada ianuarie 2008 a fost perioada in care am recomandat clientilor lichidarea totala a detinerilor din acel moment, iar in perioada aprilie-mai 2009 am reintrat la cumparare pe termen scurt, dar fara a investi mai mult de 30% din capital", precizeaza Grosu.
 
Brokerii: O corectie poate fi chiar sanatoasa
Dorin Masca, broker la Carpatica Invest, crede ca este posibil ca piata sa intre intr-o noua perioada de corectie, lucru ce ar putea sa fie benefic bursei.
"O corectie este asteptata de toata lumea pana la urma si daca aceasta nu este de amploare, poate fi chiar sanatoasa. Inca sunt investitori care nu au intrat in piata si care asteapta o noua sansa, sa intre la preturi mai mici. La nivelul analizelor, cred ca putini investitori se bazeaza pe analize tehnice, tranzactionandu-se mai mult dupa sentimente", spune Masca.
Leonard Visan, directorul general al societatii de administrare a investitiilor Investica, spune ca analizele tehnice sunt singurele care mai pot oferi o orientare in aceasta perioada. "De exemplu, fundamental, bancile au raportat profituri anul trecut, insa au pierdut din provizioane, in conditiile in care situatia economica s-a inrautatit si creditele neperformante au crescut. In orice caz, in momentul de fata sunt rezervat in privinta directiei in care va merge piata. Daca saptamana trecuta eram de parere ca piata s-a apreciat prea mult intr-o perioada prea scurta, o corectie fiind directia potrivita, piata m-a contrazis", spune Visan.
 
Cresterea lichiditatii, semnal de vanzare
Grosu vede pe termen scurt posibile corectii pe anumiti emitenti care au intrat in zona de supracumparare, in conditiile in care indicatorii care tin cont de evolutia pretului si a volumului de tranzactionare au format divergente negative in ultimele doua saptamani, in special pe SIF-uri.
"In cazul emitentilor care nu s-au apreciat in acelasi ritm cu piata ma astept la formarea unor canale de consolidare, la o evolutie laterala pe volume medii sau in scadere", spune Grosu.
Conform acestuia, sentimentul investitorilor a trecut de la optimism euforic, alimentat de eternele discutii de ridicare a pragului de detinere la SIF-uri, spre neutru.
"Probabil ca lunile de vara se vor caracteriza prin dezinteres fata de piata de capital si scaderea volumelor de tranzactionare. Pe termen mediu, piata construieste un canal de acumulare si exista o probabilitate semnificativa de retestare a minimelor de la sfarsitul lunii februarie 2009. De altfel, ma astept ca indicii BVB sa petreaca anul 2009 intr-o miscare laterala intre maximele atinse de curand si minimele din februarie 2009", concluzioneaza Grosu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO