Burse - Fonduri mutuale

Revoluţia fondurilor de investiţii la BVB, înfrântă de procedură

Revoluţia fondurilor de investiţii la BVB, înfrântă de procedură

Ciprian Zah, vicepreşedinte al BVB

Autor: Roxana Daniela Pricop

18.04.2011, 23:56 125

Demersul unui grup de 24 de acţionari, reprezentând 30% dincapita­lul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), prin care aceştiapropuneau înjumă­tă­ţi­rea capitalului operatorului bursier şidis­tri­buirea diferenţei de 38,3 mil. lei (9,3 mil. euro) cătreacţionari şi votul cu­mu­lativ pentru membrii CA, a eşuat pentru căpropunerile acestora nu au îndeplinit toate condiţiile de "formă şifond" pentru a fi incluse pe ordinea de zi a AGA din 29aprilie.

Bursa de Valori Bucureşti a emis ieri o comunicat în care a anunţatoficial că a respins completarea AGA cu ale­gerea CA prin metodavotului cumu­lativ şi înjumătăţirea capitalului social, pentru căpropunerile nu îndeplineau con­diţiile de "fond şi formă", însămen­ţionează că aceste solicitări vor fi puse pe ordinea de zi aurmătoarei adunări generale. Propunerile au fost discutate deconducerea Bursei vineri, 15 aprilie.

"Bursa a primit 24 de cereri de completare a ordinii de zi a AGAdin partea a 24 de acţionari re­prezentând apro­xi­mativ 30% dincapitalul so­cial. Pentru a putea fi validate, fiecare dintre cele24 de cereri trebuia să îndeplinească cu­mu­lativ un număr de şasecondiţii. Niciuna dintre cele 24 nu a îndeplinit toate cele şasecondiţii. Astfel că Bursa a res­pins introducerea aces­torpropuneri pe ordi­nea de zi din mo­tive teh­nice. Pentru că aces­tepropuneri vin din par­tea unui procent important de ac­ţionari,Con­siliul Bursei va lua o decizie în aceas­tă săptămână cu privirela con­vocarea unei noi AGA care va avea pe or­dinea de zimodificarea capitalului social şi votul cumulativ pentru membriiCA", a declarat pentru ZF Ciprian Zah, vicepreşedintele Bursei deValori Bucureşti (BVB).

Condiţiile tehnice pe care trebuia să le îndeplinească propuneriletrimise de către acţionari, printre care surse oficiale spun căs-ar număra şi fondurile de investiţii Franklin Templeton şi celeale Erste, sunt: acţionarii să reprezinte individual sau împreunăcel puţin 5% din capital, depunerea unei copii a actului deidentitate sau a certificatului de constatare de la RegistrulComer­ţu­lui în original, dar nu mai vechi de 6 zile, depunereaunei justificări a propunerii şi a unui proiect de hotărâre cupunctele ce urmează a fi incluse pe ordinea de zi, dreptul decompletare a ordinii de zi se exercită până pe 14 aprilie, ora17.30, includerea documen­telor într-o scrisoa­re recomandată,toate docu­mentele scrise în limbă străină să fie traduse înromână.

"Am primit cinci tipuri de cereri, unele solicitând modificareacapitalului social prin distribuirea de dividende extraordinare,altele prin restituirea apor­tu­lui social. Unele au susţinut şialegerea ad­ministratorilor Bursei prin vot cumu­lativ, dar şi votcumu­lativ pentre persoanele care can­di­dează din partea BVB lacon­du­cerea socie­tăţilor din grup - Depo­zitarul Cen­tral, Fondulde Com­pensare", a con­tinuat vicepre­şe­dintele BVB.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii unora dintre fondurile deinvestiţii care au depus propunerile la BVB au declarat că nu ştiumotivele pentru care le-au fost respinse cererile şi că urmează sătrimită o solicitare în acest sens dacă oficialii BVB nu le vorcomunica ce anume a lipsit din documentaţie. Propunerile au maifost sprijinite şi de mai multe case de brokeraj, potrivit unorsurse din piaţă. Bursa nu a comunicat identitatea niciunuia dintreacţionarii din grupul de 24.

Astfel că ordinea de zi a AGA din 29 aprilie rămâne neschimbată:acordul de principiu asupra fuziunii cu Bursa de la Sibiu, bugetulpe 2011, distribuirea unui dividend brut de 0,7015 lei/acţiune,confirmarea în funcţia de administrator a lui Greg Konieczny,managerul Fondului Proprietatea.
Acţiunile BVB au pierdut ieri 2,2%, închizând şedinţa detranzacţionare la preţul de 41,8 lei. Capitalizarea BVB este de78,6 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO