Burse - Fonduri mutuale

Romgaz il poate scoate pe Calburean din criza cu foraje de 36 mil. euro

Romgaz il poate scoate pe Calburean din criza cu foraje de 36 mil. euro
16.07.2009, 20:03 196

Producatorul de gaze naturale Romgaz Medias, controlat de Ministerul Economiei, va organiza luna viitoare o licitatie in valoare de 151,4 mil. lei (36 mil. euro) pentru efectuarea de lucrari de foraj la 22 de sonde, favoritele pentru castigarea licitatiei fiind Dafora Medias (DAFR) a omului de afaceri Gheorghe Calburean (desen) si Foraj Sonde Targu-Mures (FOSP), controlata de Vasile Aron, cele doua companii fiind furnizori traditionali ai Romgaz.
Alti jucatori importanti de pe piata de profil sunt Foraj Sonde Craiova (FOSB), controlata de fratii Cristescu, si Foradex Bucuresti (FORD), care a fost preluata in 2007 de Horia Simu.
Romgaz nu si-a redus bugetul de investitii pentru lucrari de foraj in 2009 chiar daca multe companii private au taiat la sange cheltuielile de investitii pentru a face rost de lichiditati.
"In fiecare an se organizeaza mai multe licitatii pentru lucrari de foraj, iar marimea lucrarilor din acest an comparativ cu anul precedent este asemanatoare", a precizat Mircea Hodarnau, purtatorul de cuvant al Romgaz Medias.
Strategia Romgaz pentru perioada 2008-2013 prevede realizarea a 360.000 de metri foraj de exploatare si punerea in functiune a circa 180 de sonde noi, respectiv efectuarea de lucrari de reabilitare si modernizare la circa 720 de sonde.
Dafora Medias este lider pe piata de foraj, cu o cota de 25%, si 70% din lucrarile desfasurate anul trecut de companie pe acest segment au fost realizate pentru Romgaz, potrivit datelor din piata. Valoarea licitatiei anuntata de compania de stat se apropie de veniturile obtinute de Dafora din foraj pe tot anul 2008, care s-au ridicat la 162 de milioane de lei (44,1 milioane de euro).
Reprezentantii Dafora nu au raspuns ieri intrebarilor ZF pe aceasta tema.

Afacerile Dafora, trase in jos de constructii
Contractele pe segmentul de foraj ale Dafora sunt cu atat mai importante anul acesta cu cat piata de constructii, sector care reprezenta circa 40% din afacerile firmei anul trecut, a inregistrat o scadere semnificativa.
Afacerile Dafora s-au diminuat in primele trei luni din acest an cu circa 40%, pana la un nivel de 38,7 mil. lei (9,1 mil. euro), in timp ce profitul companiei a urcat cu 17,9%, la 178.000 de lei (circa 42.000 de euro).
Actiunile Dafora Medias au inregistrat anul trecut una dintre cele mai mari scaderi de pe Bursa, fata de maximele atinse in vara anului 2007 actiunile Dafora coborand in prezent de peste 20 de ori.
Compania s-a confruntat recent cu probleme de lichiditate, dupa ce in aprilie firma Casertyna Design din Oradea a cerut in instanta chiar intrarea in insolventa a Dafora Medias pentru o datorie de 36.856 de lei.
In ultimele luni, actiunile Dafora s-au stabilizat in preajma nivelului de 0,05 lei/actiune, care evalueaza compania la 11,4 mil. euro.
"Este clar un contract important. Exista o relatie foarte stabila intre companiile care au nevoie de asemenea servicii si cateva societati de foraj de pe piata locala. Acest lucru este normal pentru ca altfel nu ar putea rezista pe piata avand in vedere ca in afara de Petrom si Romgaz sunt putini cei care au nevoie de astfel de servicii", spune Andrei Anghel, analist la firma de brokeraj Confident Invest.
O alta companie de foraj care a atras contracte importante de la Romgaz si Petrom in ultimii ani este Foraj Sonde Targu-Mures, care anul trecut a avut afaceri de 117,8 mil. lei (32 mil. euro).
Actiunile firmei sunt foarte putin tranzactionate insa singura tranzactie de anul acesta s-a realizat luna trecuta la un pret de 200 de lei, nivel care evalueaza compania la 17,7 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO