Burse - Fonduri mutuale

Rompetrol Rafinare a derulat tranzactii de 2 mld. dolari cu firme din grup

14.01.2008, 17:47 20

Valoarea contractelor din ultimii cinci ani incheiate de Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) cu firme din grup se apropie de 2 mld. dolari (aproximativ 1,36 mld. euro), potrivit raportarilor emise vineri de companie.
Legislatia prevede ca orice tranzactie a unei companii listate cu firme din cadrul aceluiasi grup sa fie anuntata in cel mai scurt timp la Bursa.
Valoarea tranzactiilor realizate de Rompetrol Rafinare cu firme din grup reprezinta circa un sfert din cifra de afaceri a companiei in aceeasi perioada, respectiv 7,7 miliarde de dolari.
Achizitiile Rompetrol Rafinare s-au ridicat in perioada 2003-2007 la 1,1 miliarde de dolari si au constat in principal din importul de produse petroliere, acestea fiind realizate prin firma specializata din cadrul grupului, Vector Energy, potrivit datelor transmise de companie la finele saptamanii trecute.
Ca furnizor, Rompetrol Rafinare a incheiat cu Rompetrol Gas, Vector Energy, Rompetrol Group NV Olanda si cu filialele Rompetrol din Bulgaria, Moldova si Ucraina contracte de peste 800 de milioane de dolari, in special privind exportul de produse petroliere.
La sfarsitul lunii august a anului trecut, firma Rompetrol Holding din Elvetia, controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu, a incheiat un acord pentru vanzarea catre compania de stat KazMunaiGas a unei participatii de 75% din actiunile The Rompetrol Group, inregistrat in Olanda.
Grupul Rompetrol a fost evaluat la 3,6 miliarde de dolari, astfel ca valoarea participatiei preluate de KazMunaiGaz, ajustata in functie de valoarea datoriilor, se ridica la 2,7 miliarde de dolari. Compania kazaha a obtinut un credit punte de 3,1 miliarde de dolari in scopul finantarii achizitiei grupului Rompetrol, intermediarii tranzactiei fiind grupurile financiare ABN AMRO, Calyon si Credit Suisse.
KazMunaiGaz a anuntat ca impartaseste intentiile lui Patriciu de a investi pe termen mediu peste 500 de milioane de dolari in dezvoltarea Rompetrol, majoritatea planurilor anuntate de grup inca dinaintea tranzactiei.
Grupul Rompetrol desfasoara, prin intermediul a 40 de companii, operatiuni in domeniul rafinarii, marketingului si operatiunilor de comert, dar si in cel al explorarii si productiei.
Compania are o capacitate de rafinare de patru milioane de tone si poate distribui anual 7 milioane de tone de produse.
Rompetrol Rafinare a consemnat in primele trei trimestre ale anului trecut o pierdere de 62,8 mil. lei (18,7 mil. euro), potrivit raportarilor pe standardele romanesti de contabilitate (RAS).
Cifra de afaceri a companiei a scazut cu 5% in aceeasi perioada, ajungand la 3,82 miliarde de lei (1,14 miliarde de euro) in primele noua luni din 2007.
Actiunile Rompetrol Rafinare s-au mentinut vineri la acelasi pret de inchidere din sedinta precedenta, de 0,099 lei/actiune. La acest nivel, valoarea de piata a companiei este de 841 de milioane de dolari (570 de milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO