Burse - Fonduri mutuale

Rusii de la TMK vor sa majoreze capitalul Artrom Slatina cu 81 de milioane de euro

05.10.2008, 19:47 28

Conducerea producatorului de tuburi si tevi din otel TMK-Artrom Slatina (ART), a convocat o Adunare Generala a Actionarilor in care se va dezbate majorarea capitalului social cu circa 81 milioane de euro (305 milioane de lei), prin aporturi in numerar si incorporarea unor rezerve.
Majorarea vizeaza acoperirea necesarului de capital circulant, dupa ce societatea a contractat in ultima perioada mai multe credite in acest sens.
"Majorarea va fi facuta in primul rand pentru a acoperi necesarul pentru capitalul circulant. Nu mai vrem sa contractam imprumuturi si de aceea cerem bani de la actionari. In plus, prin majorarea capitalului dorim sa reducem si cota imprumuturilor, deoarece pana acum ne-am imprumutat pentru a asigura necesarul de capital circulant", a spus Adrian Popescu, directorul general al Artrom Slatina.
In momentul de fata capitalul social al Artrom este de 8,1 milioane de euro (30,8 milioane de lei), urmand ca dupa majorare acesta sa ajunga pana la cel mult 89,1 mil. euro (335 milioane de lei).
Majorarea capitalului social urmeaza sa se realizeze prin incorporarea rezervelor societatii constituite din profitul net, in valoare de 19,5 milioane de euro (73,2 milioane de lei), precum si a primelor de emisiune, in valoare de circa 1 milion de euro (3,8 milioane de lei). In vederea majorarii prin incorporarea profitului societatea va emite un numar de 30,67 milioane de actiuni noi cu valoarea nominala de 2,51 lei/actiune. Actionarii vor primi cate 2,5 actiuni noi pentru fiecare actiune detinuta la data de inregistrare.
Cea mai mare parte a majorarii capitalului va fi reprezentata de aporturi in numerar in valoare de 60,6 milioane de euro (227,9 milioane de lei), societatea urmand sa emita un numar de 90,78 milioane de actiuni noi cu valoarea nominala de 2,51 lei/actiune. Ponderea cea mai mare din cadrul majorarii va fi acoperita de actionarul majoritar al Artrom, firma TMK Europe GmbH - parte a grupului rus TMK, care va contribui cu 50 milioane de euro (183,6 mil. lei). Actionarii vor putea subscrie 7,4 actiuni noi pentru fiecare actiune detinuta, acestia putandu-si exercita dreptul de preferinta in termen de 30 de zile de la data publicarii deciziei Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor.
Actionarii care au exercitat dreptul de preferinta la subscriere vor plati actiunile noi emise in proportie de cel putin 30% din valoarea lor nominala la data subscrierii si integral in termen de cel mult 3 ani de la data publicarii in Monitorul Oficial a hotararii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor.
Actiunile ramase nesubscrise dupa terminarea perioadei de majorare a capitalului social vor fi anulate. Data de 3 decembrie a fost propusa ca data de inregistrare a actionarilor.
Artrom a obtinut in primul semestru din acest an un profit net de 9,88 mil. lei (2,7 mil. euro), cu 77% mai mic decat in perioada similara a anului trecut, in conditiile in care afacerile au crescut cu 8,8%, la aproape 300 mil. lei (82 mil. euro).
Scaderea profitului a fost determinata in principal de operatiunile financiare, care au adus companiei pierderi de 3,17 mil. lei in primul semestru, fata de un profit de peste 22 mil. lei in perioada similara din 2007.
Actiunile producatorului de tevi au sarit in ultima sedinta de tranzactionare cu 14,75%, pana la un nivel de 14 lei/actiune, capitalizarea societatii fiind in momentul de fata de 45,7 milioane de euro (circa 172 milioane de lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO