Burse - Fonduri mutuale

Să nu vă fie frică de Bursă

Autor: Adrian Cojocar

10.03.2011, 23:44 32

Directorii companiilor care au decis în ultimii ani să facăpasul pe Bursă spun că temerile antreprenorilor români legate dedeschiderea businessurilor faţă de public şi investitori suntexagerate şi că românii suferă de secretomanie în condiţiile încare în statele dezvoltate marea majoritate a afacerilor de taliemedie şi mare sunt listate pe bursă.

Brokerii spun că deşi antreprenorii români ar dori să atragă baniprin Bursă, când aud despre cerinţele de transparenţă cei mai mulţise răzgândesc.

"Sunt atâtea companii listate în lume şi care merg foarte bine.Cred că suferim noi de secretomanie şi se exagerează un pic. Nu amcunoştinţă de cazuri concrete în care informaţiile publicate laBursă să afecteze activitatea. Singura diferenţă este că dupălistare sunt mai multe raportări de întocmit", spune Emanoil Viciu,preşedintele Teraplast Bistriţa (TRP), ultima companie care s-alistat pe Bursă în 2008 printr-o ofertă publică iniţială în care aatras circa 50 mil. lei.

Managerii mai spun că cerinţele pieţei de capital privindtransparenţa şi nevoile investitorilor de pe Bursă se rezumă lalucruri generale despre companie şi nu la informaţii foartedetaliate. Pe de altă parte, regulile de guvernanţă corporativăsolicită o cât mai mare transparenţă pentru ca acţionarii să fiecorect informaţi, lucru care uneori este într-adevăr greu derealizat fără ca să nu divulgi o parte din datele confidenţiale,spune Mihai Botez, directorul general al Vrancart Adjud (VNC), cares-a listat în 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO