Burse - Fonduri mutuale

SAFI cere 1,8 mil. lei pe an pentru administrarea FOA

02.04.2009, 18:45 64

SAFI Invest, societatea de administrare a Fondului Oamenilor de Afaceri (FOA), a stabilit un comision lunar fix de administrare in valoare de 150.000 de lei pentru a-si acoperi costurile fixe si pentru a evita un blocaj in activitate din cauza crizei financiare, potrivit informatiilor facute publice de societate.

Compania ar urma sa incaseze astfel circa 1,8 mil. lei pe an.
Anul trecut fondul a inregistrat pierderi record de 37,8 mil. lei din cauza deprecierii portofoliului de actiuni.
Incepand din aprilie, comisionul de administrare perceput lunar de SAFI Invest este de 150.000 de lei, in conditiile in care anterior comisionul era de 0,58% din valoarea activelor nete. In intervalul cuprins intre lunile mai 2008 si februarie 2009, incasarile medii din administrare au fost de peste 144.000 de lei, incasarile totale din comisioanele de administrare urcand la 1,4 mil. lei in acest interval.
Un numar de 89.828 de investitori detin unitati la Fondul Oamenilor de Afaceri, listat pe piata RASDAQ sub simbolul XFOA incepand din 2000, potrivit informatiilor disponibile la sfarsitul lunii februarie de AAF. In cazul in care investitorii nu sunt de acord cu modificarile intervenite, SAFI Invest va onora cererile de rascumparare integrala a titlurilor de participare.
"Am facut o serie de modificari in documentele fondului, printre care stabilirea unui comision fix de administrare. Potrivit legislatiei, investitorii care nu sunt de acord cu modificarile pot rascumpara integral titlurile pe care le detin", au declarat reprezentantii SAFI Invest.
Alaturi de fixarea comisionului de administrare, societatea a facut o serie de modificari in prospectul de emisiune al FOA, mentionand ca este posibila rascumpararea titlurilor de participare la fond, la fiecare zece ani de functionare a acestuia. Rascumpararea se va derula pe o perioada de 15 zile, cuprinsa intre 1 aprilie si 15 aprilie ale celui de-al zecelea an de functionare a fondului incepand cu data inregistrarii acestuia la CNVM in calitate de fond inchis cu capital de risc (1 aprilie 1999).
De asemenea, ca urmare a Dispunerii de masuri a CNVM, administratorul modifica modul de calcul incepand de la sfarsitul lunii martie: valorile mobiliare admise la tranzactionare pe o piata reglementata sunt evaluate in cadrul activului FOA la pretul de inchidere al sectiunii de piata considerata piata principala din ziua pentru care se efectueaza calculul. Fondul Oamenilor de Afaceri (FOA) a raportat pierderi record de 38,7 mil. lei (10,5 mil. euro) anul trecut, in urma reevaluarii participatiilor din portofoliu.
Pe piata RASDAQ, titlurile XFOA au scazut cu 69,3% in 2008, la 1,32 lei, la care se adauga o pierdere de 7,7% in 2009.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO