Burse - Fonduri mutuale

Sanctiuni CNVM pentru directorul Casei de Compensatie Sibiu

25.05.2007, 18:42 29

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) l-a amendat pe directorul executiv al Casei Romane de Compensatie (CRC), Toma Dosteteanu, cu suma de 10.000 lei si i-a suspendat acestuia autorizatia de conducere pentru o luna, ca urmare a unor nereguli constate de institutie in cazul de manipulare a pietei de catre societatea de brokeraj Mobinvest din Oradea.
Acuzatiile care au condus la aceste sanctiuni sunt legate de faptul ca Toma Dosteteanu a dat instructiunea de creditare a contului de house al societatii de brokeraj Mobinvest din Oradea cu suma de 150.000 lei (circa 45.000 euro) fara a detine dovada depunerii sumei respective de catre societate. Ulterior, la circa o ora, Dosteteanu a dispus anularea creditarii, potrivit CNVM. Contactat de ZF, Toma Dosteteanu nu a dorit sa comenteze pe tema sanctiunilor.
Auditorii au constatat ca CRC a acoperit o datorie de circa 1,7 mil. lei (circa 500.000 de euro) a Mobinvest din fonduri proprii. Datoria provine din pozitiile deschise anul trecut de societatea de brokeraj care au fost inchise automat, conform procedurilor bursiere, deoarece Mobinvest nu a adus banii necesari mentinerii acestora la apelul in marja.
CNVM a amendat la inceputul anului cu 1,12 mil. lei (330.000 de euro) Mobinvest, pe directorul general al societatii, precum si pe unul dintre brokerii acesteia pentru manipularea pietei de capital prin cresterea artificiala a pretului actiunilor producatorului de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia pe BVB. Amenzile reprezinta jumatate din valoarea tranzactiilor realizate de cei sanctionati cu titluri Amonil. La inceputul acestui an, CRC a chemat in judecata Mobinvest, pentru recuperarea sumei respective plus dobanda aferenta.
Comisia a stabilit zilele trecute termene pentru includerea unor noi reglementari in regulamentul de functionare al CRC si Bursei de Marfuri de la Sibiu, care sa reduca riscul cu privire la manipularea pietei de capital. Una dintre acestea este ca CRC nu poate sa acopere deficitul de marja a unui membru cu marjele depuse de alti membri compensatori. De asemenea, in conditiile de apel in marja, membrii compensatori au obligatia de a-si suplimenta pozitia pana la ora 14 a sesiunii urmatoare de tranzactionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO