Burse - Fonduri mutuale

Scaderile de pe Bursa au adus speculatorii in fonduri

21.10.2008, 19:32 21

Principalele fonduri de actiuni au inregistrat saptamana trecuta fluctuatii mari ale activului net, pe fondul corectiilor bursiere investitorii incercand sa cumpere ieftin pentru a marca un profit rapid.

Daca cea mai grea saptamana pentru BVB a fost 6-10 octombrie, cand principalii indici bursieri au inregistrat deprecieri de aproape 40%, pentru fondurile de actiuni saptamana trecuta a fost extrem de dificila.
"Intre 13 si 15 octombrie am inregistrat intrari record de 1,75 milioane de lei la fondul de actiuni Napoca, este cel mai mare volum de intrari intr-un interval asa de scurt", a spus Ilie Cenan, presedintele societatii de administrare Globinvest.
Daca luni, 13 octombrie, fondul Napoca a inceput saptamana cu active nete in valoare de 6,6 mil. lei, marti acestea au urcat la 7,4 mil. lei, miercuri la 9,8 mil. lei, iar vineri au ajuns la 9,3 mil. lei. Fondul de actiuni BT Maxim, administrat de BT AM, a inregistrat fluctuatii si mai puternice, intr-o singura zi activele fondului au crescut cu aproape 7 mil. lei, pana la 37,6 mil. lei. Cresterile de active de saptamana trecuta depasesc la unele fonduri 20%, in conditiile in care indicele BET-XT, care urmareste evolutia celor mai lichide 25 de actiuni listate, a crescut cu doar 7,6%.
Administratorii fondurilor de actiuni spun ca fluctuatiile puternice ale activelor nete semnalizeaza intentiile speculative ale investitorilor care intra in fonduri la preturi foarte mici, dupa perioade de scadere accentuata a Bursei, si vand pentru a marca profit atunci cand Bursa a crescut. Acestia se asteapta ca investitorii intrati saptamana trecuta sa isi marcheze profitul la primul semn de revenire a pietei, insa atunci cand se vor retrage, investitorii vor trebui sa plateasca un comision de retragere pana la 15% din valoarea rascumpararilor in unele cazuri, daca au investit mai putin de 30 de zile.
"Intrarile de saptamana trecuta au fost speculative si asteptam sa apara modificarea regulamentului 15 din 2004 in cat mai scurt timp pentru a ne proteja de speculatii", a conchis Cenan.
Pretul de vanzare sau de rascumparare al titlurilor fondurilor mutuale se calculeaza pe baza preturilor de pe Bursa din urma cu doua sau trei zile, astfel ca oscilatiile puternice de pe Bursa pot fi anticipate de speculatori in evolutia titlurilor fondurilor de actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO