Burse - Fonduri mutuale

Scăderile externe nu mai sperie cumpărătorii de pe bursa românească

Scăderile externe nu mai sperie cumpărătorii de pe bursa românească

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

23.02.2012, 00:05 680

O parte din acţiuni au închis în scădere însă, pe fondul corecţiilor pieţelor externe care au scăzut cu până la 1% pe parcursul şedinţei din cauza temerilor cu privire la o reintrare a economiei europene în recesiune alimentată de publicarea ultimelor date.

Piaţa a deschis ziua în creştere uşoară, însă după primele 30 de minute a trecut pe scădere, urmând linia burselor europene. După ora 14:00, principalii indici au revenit pe verde susţinuţi în principal de creşterea acţiunilor OMV Petrom şi a titlurilor Fondului Proprietatea. Cele două acţiuni au menţinut astfel şi miercuri indicii pe verde datorită ponderilor importante pe care le au în calculul indicilor bursieri.

La finalul şedinţei, acţiunile OMV Petrom erau cotate la 0,41 lei, preţ cu 5,13% peste nivelul de marţi. Acţiunile companiei petroliere au înregistrat un rulaj de 8,8 milioane lei, sumă din care două milioane lei au reprezentat valoarea unui deal.

"Piaţa a reacţionat şi astăzi la rezultatele companiei, deşi de la începutul anului până în prezent acţiunea Petrom a crescut cu aproape 40%. În prima parte a zilei a putut fi observată aplicarea zicalei cumpără pe zvon sau, în cazul de faţă, pe aşteptări şi vinde pe ştire. Astfel, după o creştere până în jurul valorii de 0,4 lei/acţiune, am putut observa o marcare de profit, care a dus cotaţia pe scădere uşoară. Creşterile au fost resimţite mai pu­ternic după ce a fost publicat anunţul privind descoperirea zăcământului de gaze naturale", a declarat Bogdan Niculae, trader la Departamentul pieţe de capital al Piraeus Bank.

El a subliniat că Petrom nu a anunţat încă valoarea dividendului pe care l-ar putea acorda, precum şi faptul că descoperirea zăcământului de gaze naturale necesită investiţii importante, de câteva miliarde de dolari.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 1,34%.

Titlurile FP au fost din nou cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 16,6 milioane lei. La finalul zilei, acţiunile Fondului Proprietatea au fost transferate la 0,541 lei, preţ în creştere cu 1,31%.

Top câştigători şi perdanţi la bursă

"Se poate presupune că evoluţia de azi a acţiunilor FP este în strânsă legătură cu rezultatele obţinute de Petrom, ţinând cont de expunerea pe care o are Fondul Proprietatea faţă pe compania petrolieră. Totuşi, modul de alocare a profitului OMV Petrom este încă necunoscut, deci impactul mai mare este dat în momentul de faţă de preţul acţiunii Petrom utilizat în calculul valorii activului net al Fondului Proprietatea", a mai spus traderul.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 37,7 milioane lei (8,6 milioane euro), valoare cu 47% sub rulajul şedinţei de marţi, de 70,5 milioane lei (16,2 milioane euro). Lichiditatea de marţi a fost asigurată însă în proporţie de 70% de deal-uri cu acţiuni Fondul Proprietatea şi BRD (BRD).

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,7%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est coborau cu până la 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO