Burse - Fonduri mutuale

Scăderile externe ţin investitorii de la Bucureşti în aşteptare

Scăderile externe ţin investitorii de la Bucureşti în...

Autor: Stefan Musgociu

08.10.2013, 20:46 414

Bursa de la Bucureşti a urmat linia bur­selor vest-europene şi a scăzut cu 0,33%, într-o piaţă cu rulaje reduse, unde cei mai mulţi investitori au rămas pe poziţii de aşteptare, iar tranzacţiile cu ac­ţiunile Fondului Proprietatea (FP) au asi­gurat peste 80% din rulajul de 18,5 mil. lei.

Bursele din regiune s-au menţinut şi ieri pe minus, cu scăderi cuprinse între 0,2% în Germania şi 0,9% pe bursa din Londra.

„Sunt două cauze pentru starea aceasta de pe bursă. Pe de o parte este aşteptarea ofertei Rom­gaz şi a deciziei ASF cu privire la accelerarea pro­gra­mului de răscum­părare derulat de Fondul Proprietatea, iar pe de altă parte sunt incerti­tudinile pe plan inter­naţional legate de decizia Congresului ame­ri­can cu privire la blo­cajul din sectorul public din SUA“, a declarat Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în scă­dere cu 0,44%. Indicele BET-FI, al ac­ţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlu­rilor FP, a coborât cu 0,6%.

Drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica (SNN) în oferta pentru listare au scăzut cu 0,95%, la preţul de 11,5 lei. Cu aceste titluri au fost efec­tuate 403 transferuri, în valoare cumu­lată de 1,7 mil. lei (392.000 de euro).

Cotaţia de la închidere este cu 2,68% peste preţul de 11,2 lei/acţiune la care au fost vândute titlurile pe tranşele investitorilor instituţionali (85% din ofertă) şi al marilor investitori de retail (5% din titlurile din ofertă).

Comparativ cu preţurile la care micii investitori de retail (10% din ac­ţiunile din ofertă) au cumpărat acţiunile în ofertă, cotaţia drepturilor de alocare la bursă este mai mare cu 5,85% şi, respectiv, cu 11,6%. Micii investitori de retail au cumpărat acţiunile la preţuri de 10,304 lei (8% discount acordat pentru subscrierile din primele 3 zile ale ofertei) şi 10,864 lei (3% discount pentru subscrierile din a patra zi a ofertei).

Cea mai mare parte a ru­lajului Fondului Pro­prie­tatea a fost asigurată de două deal-uri de 11,5 mil. lei. Preţul ac­ţiunilor FP a scăzut cu 0,66% şi a ajuns la 0,748 lei, înde­păr­tându-se în con­tinuare de noul ma­xim istoric atins în pri­mele minute de tran­zac­ţionare de vineri, de 0,7805 lei.

Compania Franklin Tem­pleton, administra­to­rul FP, a anunţat pe 25 sep­tem­brie că vrea să acce­lereze programul de răscum­părare de acţiuni FP, care are nevoie însă de acordul ASF.

„Este evident că de­ci­zia ASF este fundamentală în evo­luţia pre­ţului acţiunilor Fondului Pro­prie­ta­tea“, a mai spus brokerul de la BT Secu­ri­ties.

În a cincea zi a ofertei derulată de AdePlast (ADE) pentru listare, inten­si­tatea ordinelor de subscriere a scăzut pe tranşa mică (cu ordine de sub 500.000 de lei) şi în care sunt disponibile 15% din acţiuni.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO