Burse - Fonduri mutuale

Şefii celor mai mari companii de Germania au încasat bonsuri în medie de 5,2 mil.euro anul trecut, de două ori mai puţin decât omologii din SUA

Şefii celor mai mari companii de Germania au încasat...

Autor: Roxana Pricop

27.03.2014, 17:45 123

Compensaţiile totale încasate de directorii executivi ai celor mai mari 30 de companii germane listate la bursă şi incluse în indicele DAX au fost în medie de 5,2 milioane de euro anul trecut, arată o analiză făcută de compania americană de consutlanţă Towers Watson.

Analiza se bazează pe informaţiile publicate de 27 din cele 30 de companii din indicele DAX în rapoartele anuale pe 2013. Din indicele DAX fac parte cele mai mari companii germane din industrie precum BASF, Volkswagen, Daimler, Henkel şi Siemens.

Profitul înainte de dobânzi ÅŸi taxe al companiilor din indicele DAX a scăzut uÅŸor anul trecut, raportând în medie un minus de 1%, până la 3,6 miliarde de euro.

Comparativ cu directorii executivi din alte ţări Ã®n Europa ÅŸi din SUA , liderii companiilor din Germania câştigă mai puÅ£in. Cele mai mari companii germane (incluse în indicele Dow Jones STOXX Europe 50) au plătit compensaÅ£ii pentru directorii executivi de aproape 6 milioane euro în medie. ÃŽn schimb, companiile non- germane din acelaÅŸi indice ÅŸi-au plătit directorii executivi cu o compensaÅ£ie medie de aproximativ 7 milioane de euro anual. Directorii de companii americane listate în indicele Dow Jones Industrial Average au primit o remuneraÅ£ie medie totală de aproape 13 milioane de euro în 2013, pe baza rapoartelor anuale deja publicate pentru anul 2013, potrivit Towers Watson.

Raportarea compensaÅ£iilor pe care le încasează directorii exeucitvi Ã®n Germania va fi mult mai transparentă în următorii ani , ca urmare a unei schimbări în codul de guvernanÅ£a corporativă german. De exemplu, valoarea minimă ÅŸi maximă a bonusurilor precum ÅŸi stimulentele trebuie să fie publicate. CerinÅ£a pentru creÅŸterea transparenÅ£ei în dezvăluirea compensaÅ£iilor este o altă consecinţă a criticii sociale puternice asupra remuneraÅ£iile managerilor ca urmare a crizei financiare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO