Burse - Fonduri mutuale

Seful Bursei din Viena: Bursele traditionale vor castiga de pe urma crizei

15.12.2008, 18:13 23

Bursele traditionale vor avea de castigat pe termen lung in urma crizei financiare prin care au trecut incepand de anul trecut pietele din Statele Unite si Europa, pentru ca investitorii sunt mai atenti la riscurile la care se expun si incep sa incline in favoarea tranzactionarii pe piete mai transparente cum sunt bursele traditionale, crede Michael Buhl, joint-CEO al Bursei din Viena.

Bursa din Viena a finalizat in ultimele doua luni achizitia a trei burse din Europa Centrala si de Est - cele din Praga, Budapesta si Liubliana - si lucreaza la crearea unei platforme comune de tranzactionare a celor trei piete si a celei din Austria si la eficientizarea operatiunilor de pe cele trei piete.
Buhl a mai spus ca achizitia unui pachet de actiuni al Bursei de la Bucuresti nu are sens in prezent.
"Criza financiara va face ca investitorii sa fie mult mai atenti la pietele pe care tranzactioneaza din cauza riscurilor la care se expun. Unul dintre acestea este riscul ca nu stii cu cine tranzactionezi si nu stii care este riscul de a primi banii sau instrumentele pe care le cumperi, asa cum se intampla pe burse", a mai spus Buhl intr-un inverviu acordat ZF.
Tranzactionarea la Bursa de la Bucuresti nu asigura investitorii de riscul de contraparte, dar Depozitarul Central, care realizeaza decontarea operatiunilor, are in proiect implementarea unor proceduri de eliminare a acestui risc. Pe bursele care acopera acest risc investitorii nu tranzactioneaza de fapt intre ei, ci cu o entitate care le garanteaza livrarea titlurilor financiare sau a banilor.
Multe din activele "toxice" care au declansat criza financiara, care s-a propagat la nivelul intregii economii mondiale, erau tranzactionate de banci pe alte piete decat bursele traditionale, unde lipsa de transparenta si cea de lichiditate au contribuit in primele faze ale crizei la pierderi contabile insemnate pentru banci si la scaderea increderii in acestea.
Bursa de Valori din Viena a finalizat in ultimele doua luni achizitia de pachete majoritare de actiuni la bursele din Praga (92,4% din actiuni), Budapesta (68,8% din actiuni) si Liubliana (81% din actiuni), iar in perioada urmatoare va implementa pe aceste piete propria platforma de tranzactionare.
"Unificarea platformelor de tranzactionare are in vedere pe de o parte reducerea costurilor, dar si facilitarea accesului intermediarilor internationali si investitorilor pe aceeasi platforma la instrumentele tranzactionate pe toate cele patru piete, in plus sistemele de tranzactionare utilizate pe aceste piete sunt aproape de finalul perioadei de viata", spune Buhl. "In plus, vrem sa introducem produse noi pentru investitori pe bursele achizitionate, cum ar fi derivatele sau produsele structurate, ceea ce va fi in beneficiul investitorilor de retail." El spune ca realizarea unei platforme unice pe cele patru piete va fi un proces de durata si urmeaza sa implice si consultari cu intermediarii locali de pe aceste piete.
Implementarea unei platforme unice de tranzactionare pentru cele patru piete ar putea fi primul pas in crearea unei piete unice de actiuni in Europa Centrala si de Est, dupa modelul pietei NYSW Euronext, care include pietele din Franta, Olanda, Belgia si Portugalia, intr-un grup care include si New York Stock Exchange - cea mai mare piata americana, sau operatorul nordic Nasdaq OMX, care opereaza, pe langa piata americana NASDAQ, si pietele din Suedia, Finlanda si Danemarca.
Seful Bursei din Viena este insa de parere ca bursele trebuie sa isi pastreze identitarea nationala. "Azi, poate mai mult ca oricand, este nevoie de piete locale. Cred in continuare ca companiile trebuie sa fie listate pe o piata locala, acolo unde pot fi urmarite mai bine de investitorii locali si de analistii locali."
Bursele din Praga si Sofia sunt in curs de privatizare, insa procesul treneaza de mai multi ani, iar Bursa de la Bucuresti se pregateste de o listare care ar putea avea loc chiar in a doua jumatate a anului viitor. Seful Bursei din Viena spune ca in acest moment nu are planificate noi achizitii, desi urmareste oportunitatile care ar putea aparea. "Nu planuim viitoare achizitii, dar putem fi interesati daca apar oportunitati de achizitii sau de cooperare", spune seful Bursei din Viena.
El mai crede ca pentru Bursa din Viena nu ar avea niciun sens o achizitie de actiuni ale Bursei de Valori Bucuresti din cauza regulilor de pe piata locala. Acestea nu permit altor entitati in afara de brokeri sa detina actiuni cu drept de vot, iar pe de alta parte niciun actionar nu poate detine mai mult de 5% din drepturile de vot.
"As putea sa cumpar chiar azi, dar un pachet de 5% care nu are nici macar drept de vor nu ar avea nici un sens", a spus Michael Buhl.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO