Burse - Fonduri mutuale

Seful Bursei din Viena: Companiile care se listeaza in strainatate fac o mare greseala

Seful Bursei din Viena: Companiile care se listeaza in strainatate fac o mare greseala

Michael Buhl, joint CEO al Bursei din Viena

14.11.2007, 21:21 26

Michael Buhl, joint CEO al Bursei din Viena, principala piata externa cu care colaboreaza Bursa de Valori Bucuresti, spune ca intentioneaza sa extinda cooperarea cu piata de la Bucuresti si nu exclude achizitia unui pachet de actiuni daca acest lucru va fi bine-primit de conducerea Bursei.
El crede ca piata de la Bucuresti ar putea atinge in cinci ani sau mai repede stadiul actual al Bursei din Viena, cea mai dezvoltata piata de capital din regiune, si mai spune ca firmele romanesti care se listeaza pe piete externe fac "o mare greseala".
"Listarea companiilor pe piata bursiera de la Londra este o mare greseala deoarece, chiar daca companiile reusesc sa isi vanda actiunile acolo, nu au lichiditate, nu sunt cunoscute si sunt vizibile pentru investitori. Piata de la Londra poate parea stralucitoare pentru o companie, mai ales daca lucrezi cu o mare banca de investitii care tranzactioneaza acolo, dar care din acest motiv este subiectiva", a declarat Michael Buhl intr-un interviu acordat ZF.
Trei companii cu activitati preponderente in Romania au initiat in ultimii doi ani proceduri pentru listarea pe piata de la Londra. Doua dintre ele, A&D Pharma si Vimetco (proprietarul Alro), s-au listat deja la Londra, in timp ce a treia, RCS&RDS, a anuntat ca amana listarea datorita conditiilor nefavorabile de pe piata. In acelasi timp, de la inceputul anului nicio companie nu s-a listat pe piata de la Bucuresti.
"Pana la urma, ceea ce castiga o companie care se listeaza la Londra este faptul ca este mai aproape de investitorii persoane fizice de acolo, pentru ca investitorii institutionali sunt prezenti pe toate pietele si daca vor sa cumpere actiunile unei companii le cumpara oriunde ar fi listata", spune Buhl.
El spune ca mai multe companii austriece s-au listat in urma cu cativa ani in strainatate - la Bursa din Frankfurt insa ulterior au decis sa renunte la piata germana in favoarea celei austriece. Mai mult, Buhl spune ca din acest punct de vedere nicio listare la Viena a unei companii romanesti nu ar fi neaparat benefica.
"Nu as sfatui o companie romaneasca sa se listeze la Viena decat daca are afeceri importante in Austria, asa cum este cazul Erste, care are afaceri importante in Romania si care se va lista la Bucuresti", spune el.
Bursa din Viena a devenit in ultimii ani o piata tot mai reprezentativa pentru zona Europei Centrale si de Est. Circa 80% din afacerile principalelor companii listate la Viena se deruleaza in Europa Centrala si de Est, in afara Austriei, companiile cu cea mai mare pondere a afacerilor in estul Europei fiind Raiffeisen International, OMV si Erste Bank, toate trei prezente si in Romania.
Seful Bursei din Viena nu exclude achizitia unui pachet de actiuni al Bursei din Bucuresti, fiind interesat de altfel de participarea la capitalul oricarei burse din regiune. In prezent, Bursa din Viena detine un pachet de 12% din Bursa din Budapesta si este in discutii pentru achizitia de pachete de actiuni la bursele din Bulgaria, Slovenia si Cehia.
"Suntem interesati de preluarea de pachet de actiuni la orice bursa din regiune, dar asta cu conditia sa fim bine-primiti de piata respectiva. O preluare ostila a unei piete nu este nici posibila, nici de dorit", spune Buhl.
Buhl spune insa ca Bursa din Viena nu a fost interesata de preluarea unei participatii la Bursa din Sibiu. "Bursa de la Bucuresti este partenerul nostru in Romania", spune el. Bursa din Varsovia a preluat recent un pachet de aproape 2% din capitalul Bursei din Sibiu.
"Nu cred ca competitia dintre piata de la Bucuresti si cea de la Sibiu este benefica pietei pentru ca lichiditatea este fragmentata, iar structura actionarilor se suprapune. Ceva similar s-a intamplat si in Croatia unde existau doua piete si nu se puteau pune de acord, dar pana la urma au fuzionat, iar rezultatele au fost foarte bune."
Bursa de la Bucuresti are in prezent o capitalizare similara cu cea pe care piata de la Viena o avea cu doar cinci ani in urma. "Sper ca in cinci ani, poate chiar mai repede, Bursa de la Bucuresti sa ajunga unde este acum piata de la Viena", spune Buhl.
Capitalizarea Bursei de la Viena se ridica in prezent la 170 mld. euro, iar valoarea zilnica a tranzactiior se ridica la peste 700 mil. euro. In urma cu cinci ani, in 2002, capitalizarea Bursei de la Viena era de 32 mld. euro, apropiata de cea a Bursei de la Bucuresti in prezent, iar valoarea medie zilnica a tranzactiilor se ridica la 45 mil. euro, aproximativ de doua ori valoarea tranzactiior de la Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO