Burse - Fonduri mutuale

Seful EFAMA: Fondurile mutuale romanesti au sansa de a-si reveni mai rapid decat cele din Vest

Seful EFAMA: Fondurile romanesti au sansa de a-si reveni mai rapid decat cele din Vest

Mathias Bauer, presedintele Asociatiei Europene a Fondurilor si Administratorilor

19.05.2009, 00:00 38

Mathias Bauer, presedintele Asociatiei Europene a Fondurilor si Administratorilor (European Fund and Asset Management Association-EFAMA), spune ca fondurile mutuale romanesti au sansa de a-si reveni mai rapid de pe urma crizei decat omoloagele din Vest.

"Recuperarea depinde de numarul de investitori care au fost loviti de criza, daca sunt cateva mii sau cateva milioane. Fondurile mutuale din pietele emergente precum Romania au sansa de a-si reveni mai rapid, pentru ca numarul de investitori care au suferit pierderi din cauza crizei este mult mai mic decat in vestul Europei. In pietele mature, revenirea este un subiect dificil si este conditionata de recastigarea increderii a milioane de investitori", a spus oficialul EFAMA.
In ultimii doi ani, numarul investitorilor din fondurile diversificate si de actiuni a scazut cu doar 1.600, pana la un total de aproape 64.000 pe piata locala, in timp ce numarul investitorilor din fondurile monetare si de obligatiuni s-a triplat pana la un total de 43.212.
Impactul crizei asupra industriei locale a fost redus raportat la situatia pietelor mai dezvoltate din Europa Centrala si de Est.
Anul trecut, fondurile mutuale din Cehia si Polonia au fost cele mai lovite de criza din Europa Centrala si de Est, raportand retrageri nete de peste un miliard de euro, in conditiile in care fondurile mutuale locale au inregistrat intrari nete de 86 de milioane de euro.
Astfel, principala misiune a administratorilor de fonduri anul acesta este de a le explica investitorilor ca piata de capital nu este un "cazinou", ci "o piata pentru capital", si ca exista sansele ca pierderile sa fie recuperate, potrivit lui Bauer.
Mathias Bauer se afla la conducerea EFAMA din luna iunie 2007, mandatul sau urmand sa expire in iunie 2009. Asociatia Europeana reuneste 24 de asociatii nationale ale administratorilor de fonduri din Europa. Romania si Bulgaria au fost primite in calitate de membri observatori in vara anului 2007.
"Primii care vor reveni in fondurile de actiuni vor fi investitorii sofisticati, insa va mai dura pana cand aceste fonduri vor inregistra subscrieri importante. Pe de alta parte, fondurile de obligatiuni vor fi castigatoarele acestui an, sustinute de scaderea dobanzilor si de obligatiunile corporative emise de companii din sectorul financiar, in prezent subevaluate", a explicat Bauer.
El este de parere ca "ce a fost mai dificil a trecut" si ca economia mondiala da semne de stabilitate. Cu toate acestea, vestile proaste nu s-au terminat: productia va scadea in continuare, iar rata somajului va creste.
"Vremea disperarii a trecut. Economia mondiala se stabilizeaza intr-un punct coborat, nu insa atat de coborat precum il anuntau estimarile, iar acest lucru este benefic pietelor de capital. Cred ca sunt necesari intre trei si cinci ani pentru ca dezastrul produs de criza sa fie curatat", a continuat el.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO