Burse - Fonduri mutuale

Seful Erste: Cred ca ne vom "distra" cu listarea BCR

Seful Erste: Cred ca ne vom "distra" cu listarea BCR

Click pentru imaginea intreaga

31.07.2008, 18:40 17

"Listarea se va intampla pentru ca este prevazuta in contractul de privatizare, chiar daca politica noastra este sa nu avem listate decat actiunile Erste. Nu cred ca va fi un avantaj urias pentru noi, ba chiar va fi o povara, insa va fi interesant de vazut ce se va intampla. Cred ca ne vom si distra", a spus seful Erste.
El crede ca ar putea aparea o anumita competitie intre actiunile Erste si cele ale BCR. "Poate ne va ajuta sa ducem pretul Erste la 250 de euro", a spus Treichl in gluma. Ieri, actiunile Erste se tranzactionau pe Bursa din Viena in jurul valorii de 42,4 euro, in scadere fata de sedinta precedenta.
Seful Erste a reluat teza conform careia grupul austriac este penalizat nejustificat de analisti din cauza expunerii pe Romania.
"Nu spun ca totul este OK in Romania, dar si alte tari au probleme similare si totusi bancile castiga bani. Pe o piata cu turbulente fondurile de investitii, analistii, hedge funds-urile incearca sa se diferentieze creand povesti pentru a putea vinde si daca n-ai povesti pozitive, incerci sa faci unele negative pentru ca poti face bani si vanzand, dar si cumparand", a explicat Treichl.
Potrivit reprezentantilor Erste, BCR a avut o contributie semnificativa la cresterea profitului Erste Bank in primul semestru. Grupul austriac a obtinut in primele sase luni ale anului un profit net dupa plata intereselor minoritare de 636,6 mil. euro, in crestere cu 12,5% comparativ cu perioada similara din anul trecut, iar activele totale au urcat cu 6,8% fata de decembrie 2007, la 214,2 mld. euro.
Profitul net dupa plata intereselor minoritare aferent celui de-al doilea trimestru s-a ridicat la 321 mil. euro, in crestere cu 21,6% fata de perioada similara din 2007 si cu 1,7% comparativ cu primele trei luni ale acestui an. Cresterea a provenit in exclusivitate de la subsidiarele Erste din Europa Centrala si de Est, banca inregistrand o usoara scadere a profitului pe piata din Austria.
Potrivit lui Treichl, economiile tarilor din Europa Centrala si de Est au reusit sa evite efectele crizei din sectorului financiar si au continuat sa aiba rate de crestere cu mult peste cele inregistrate de statele din Europa Occidentala.
De asemenea, el sustine ca multi analisti economici scriu chiar "prostii" si sunt "departe de realitate" cand vorbesc despre Romania.
"Cred ca poti citi 5.000 de pagini despre economia Romaniei scrise de analisti de 28 de ani care se pretind profesori de economie. Multe sunt adevarate aiureli. Ar trebui publicate la un loc si dezbatute in scolile de economie pentru a demonstra ce prostii se pot scrie daca nu intelegi ce se intampla de fapt."
Treichl mai spune ca Erste intentioneaza sa ramana o banca regionala, nu de talie europeana.
In ciuda cresterii de profit raportate, actiunile Erste au scazut ieri cu circa 2% pe bursa din Viena. La Bucuresti, titlurile bancii austriece au inchis insa cu o crestere de 0,7%, la 148,5 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO