Burse - Fonduri mutuale

Selectia administratorului Fondului Proprietatea se impiedica in acte. Cum comentati?

Selectia administratorului Fondului Proprietatea se impiedica in acte

Enache Jiru, presedintele Comisiei de Selectie (FOTO: Agerpres)

17.04.2009, 00:00 40

La inceputul lunii, Enache Jiru, presedintele Comisiei de Selectie, a declarat pentru ZF ca pe 16 aprilie va fi facut public anuntul cu cei trei pana la cinci finalisti ai primei etape de selectie. Potrivit unor surse din piata, Comisia a prelungit termenul pentru anuntarea primei listei scurte de participanti pana pe 24 aprilie, solicitand date suplimentare celor opt ofertanti.

Pana la inchiderea editiei, niciunul dintre reprezentantii Comisiei de Selectie nu a putut fi contactat pentru a confirma informatia.
Luni, 27 aprilie, vor avea loc Adunarile Generale ale Actionarilor Ordinara si Extraordinara cand Comisia de Selectie va prezenta actionarilor Fondului o nota privind situatia procesului de selectie. Potrivit unor surse din piata, motivul prelungirii cu inca o saptamana a procesului de selectie ar putea fi necesitatea consultarii cu actionarii Fondului. Structura actionariatului FP s-a schimbat foarte mult din iulie 2008 cand a fost facut public anuntul privind cautarea unui administrator si luna martie 2009, participatiile actionarilor minoritari inregistrand o dublare de la 15% la aproximativ 33% din Fond. Ministerul Finantelor Publice controleaza 67,3% din actiunile Fondului.
Sapte mari firme internationale de asset management alaturi de un consortiu format din Credit Suisse si OTP care s-au inscris in cursa pentru administrarea activelor FP asteapta in continuare o decizie din partea comisiei. Cele opt oferte depuse sunt valabile pana in luna iulie.
Cei opt candidati au avut la dispozitie trei saptamani pentru depunerea caietelor de sarcini, termen relativ scurt avand in vedere complexitatea documentelor si autorizarilor solicitate de comisie. Potrivit surselor, numarul celor inscrisi in cursa de administrare a FP a fost redus de termenul scurt in care companiile interesate ar fi trebuit sa depuna ofertele.
Lansata cu intarziere de doua luni si jumatate, selectia administratorului FP s-a blocat in prezent in prima faza. Denumita si preselectia initiala, in aceasta etapa comisia va evalua cele opt oferte initiale depuse, din care va alege intre trei si cinci candidati. Faza a doua a preselectiei prin dialog competitiv, in urma careia vor fi selectati doi sau trei candidati, a fost estimata sa dureze zece zile, de la anuntul privind incheierea primei faze. Ultima faza a licitatiei este estimata sa nu dureze mai mult de patru zile lucratoare.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO