Burse - Fonduri mutuale

Senatul american, faţă în faţă în aceste zile cu cea mai mare reducere de impozite din istorie: 1.500 mld. dolari. Ce impact va avea pe burse?

Donald Trump

Donald Trump

Autor: Dan Grigore Ivan

01.12.2017, 00:04 782

Investitorii din toată lumea se uită atent zilele acestea la mişcările din senatul american, acolo unde repre­zentanţii Partidului Republican încearcă să transforme în lege una dintre cele mai importante promisiuni din campania prezidenţială de anul trecut: reducerea masivă a impozitelor, unul dintre principalele motoare ale raliului ce a acaparat aproape toate bursele lumii.

Doar în ultimele zile, în contextul votului din Senat, unde se propune o scădere a taxei pe profit de la 35% la 20%, indicii americani au crescut cu peste 1,5%. Mai mult, de pe 8 noimebrie, ziua alegerii lui Donald Trump, şi până în prezent, indicele S & P 500 afişează o apreciere de 26%.

Astfel, pe fondul promisiunilor noii administraţii americane, ce prevedeau scăderi de impozite şi dereglementări masive, al unei economii mondiale mai puternice şi profituri în creştere ale companiilor, raliul pornit în luna noiembrie a anului trecut este în plină desfăşurare şi astăzi. Creşterile bursiere de pe pieţele asiatice au fost chiar şi mai mari decât cele de pe teritoriul american. Indicele nipon Nikkei 225 s-a apreciat cu 35% în aceeaşi perioadă, în vreme ce indicele Hang Seng, referinţa bursei de la Hong Kong, a crescut cu 29% de la anunţul câştigării cursei prezidenţiale de către Trump.

Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă administraţia americană va putea să treacă aceste propuneri în senat, având în vedere că anul acesta acolo s-au împotmolit mai multe astfel de iniţiative, cea mai mare fiind schimbarea legii sănătăţii (Obamacare). De ase­menea, Statele Unite sunt una dintre ţările dezvoltate cu cea mai mare ine­ga­litate a veniturilor şi a averilor, existând temeri cu privire la faptul că o reducere puternică a taxelor ar avantaja tocmai categoria oamenilor înstăriţi din Ame­rica şi ar adânci şi mai tare falia între cei bogaţi şi cei cu o situaţie financiară mai delicată. Deşi tabăra republicană aduce drept argument faptul că scăderea impozitelor va sti­mula creşterea economică şi va mări nu­mă­rul locurilor de muncă, istoria arată că majoritatea banilor economişti au fost de fapt îndreptaţi către dividende sau bonusuri către angajaţii cu venituri mari.

O altă temere este cea legată de de­fi­citul bugetar al Statelor Unite, care în eventualitatea unei scăderi masive de taxe ar putea derapa, avertizează unii analişti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO