Burse - Fonduri mutuale

Serdean, IFB: Bursa a dat dovada de maturitate ieri

Serdean, IFB: Piata a dat dovada de maturitate ieri
13.10.2009, 23:20 39

Bursa de Valori a inchis in scadere sedinta de tranzactionare deieri, dupa ce Guvernul a fost demis in urma motiunii de cenzuraadoptata in Parlament.

Indicele celor mai lichide zece companii din piata, BET, apierdut ieri 0,6%, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C,s-a depreciat cu 0,5%. Cele cinci societati de investitiifinanciare au urmat o evolutie diferita fata de restul pietei, indicele general al acestora, BET-FI, a crescutcu 1,1%.

"Intotdeauna, atunci cand toata lumea asteapta ca piata samearga intr-o anumita directie aceasta urmeaza o directie opusa.Prima senzatie pe care am avut-o atunci cand am vazut ca piata nucade odata cu demiterea Guvernului a fost aceea ca Bursa de Valoris-a maturizat putin. In urma cu cativa ani un astfel de evenimentar fi dus la corectii puternice, de pana la 10%. In acesteconditii, o depreciere de 2% demonstreaza faptul ca piata este unorganism viu, care nu se desprinde insa de evolutia pietelorexterne", spune Ovidiu Serdean, broker la IFB Finwest.

Lichiditatea din piata s-a mentinut la cote scazute si insedinta de tranzactionare de ieri, valoarea tranzactiilor cuactiuni ridicandu-se la 20,1 mil. lei (4,7 mil. euro). Pe piataRASDAQ, investitorii au realizat tranzactii in valoare de 0,9 mil.lei (0,2 mil. euro).

SIF-urile au inregistrat ieri cele mai mari tranzactii dinpiata, in conditiile in care SIF Oltenia (SIF5) si-a mentinutstatutul de cea mai lichida societate de la Bursa. Pe titlurile SIFOltenia s-au realizat ieri tranzactii in valoare de 5,4 mil. lei(1,3 mil. euro), in vreme ce actiunile SIF Moldova (SIF2) auconsemnat al doilea rulaj din piata, in valoare de 2,6 mil. lei(0,6 mil. euro).

"Comportamentul de ieri al pietei demonstreaza inca o data caSIF-urile reprezinta locomotiva Bursei de Valori. In plus,prim-ministrul a declarat de curand ca nu este de acord cu oridicare a pragului pentru SIF-uri, ceea ce a determinat imediat oreactie negativa din partea investitorilor, SIF-urile inregistrandcorectii. Imediat dupa caderea Guvernului piata a intrat pe scaderepentru cateva minute, dupa care primele actiuni care au reactionatsi au revenit pe crestere au fost SIF-urile", spune Serdean.

Acesta spune ca indicele BET-FI a avut ieri un prag de suportsituat la 22.300 de puncte, prag la care indicele a reactionat.

Spre sfarsitul sedintei de tranzactionare SIF-urile au revenitpe zero, inregistrand o evolutie neutra fata de sedinta demiercuri.

"Miscarea de ieri nu a mirat pe nimeni pentru ca toata lumea aprevazut caderea Guvernului si acest risc a fost deja inclus incorectiile anterioare. In continuare lumea asteapta ca pragul dedetinere de la SIF-uri sa fie majorat, lucru care cred ca se vaintampla intr-un final. Cu toate acestea, nu cred ca o astfel dedecizie va fi adoptatain acest an pentru ca procesul este lung si anevoios. Nici daca nuar fi cazut Guvernul nu cred ca ar fi fost ridicat in acest anpragul", spune Serdean.

Pe plan international, principalii indici bursieri auinregistrat, de asemenea, corectii. Indicele german DAX se corectacu 0,4%, in vreme ce FTSE 100 din Anglia se aprecia cu aproape0,1%. In Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average(DJIA) a deschis sedinta de ieri in scadere cu 0,2%.

De urmarit astazi

  • Evolutia Bursei de Valori, care nu a fost puteric afectata ieride anuntul caderii Guvernului.
  • Evolutia SIF-urilor, care ieri au inregistrat o crestere de1,1% in ciuda scaderilor din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO