Burse - Fonduri mutuale

Severnav si-a dublat valoarea in ultima luna

27.06.2007, 18:58 42

Actiunile constructorului de nave Severnav Drobeta-Turnu Severin s-au dublat in ultima luna, pe fondul rezultatelor bune raportate de companie in ultima perioada.
Astfel, Severnav a obtinut anul trecut un profit net de 3,5 mil. euro (12,3 mil. lei), de peste 10 ori mai ridicat decat cel realizat in 2005, in conditiile in care cifra de afaceri a avansat in aceeasi perioada cu 52%, ajungand la 29,7 mil. euro (104,7 mil. lei).
Constructorul de nave a trecut in numai doi ani de la un randament negativ de 15,4% la o rata a profitului net de 11,8% anul trecut.
"Rezultatul pe anul trecut s-a datorat jocului valutar, ca urmare a reevaluarii avansurilor de la armatori la navele aflate in productie la finele anului, in conditiile aprecierii leului", spune Stelian Stancioiu, directorul general al Severnav.
Compania a obtinut un castig de pe partea financiara de 4,3 mil. euro (15,3 mil. lei), care a compensat pierderile din exploatare, ce s-au cifrat la 0,6 mil. euro (2,1 mil. lei).
Imbunatatirea indicatorilor de profitabilitate a continuat si in primul trimestru, compania realizand in primele trei luni un profit de 0,4 mil. euro (1,3 mil. lei), in crestere de aproape trei ori comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in special pe seama rezultatelor activitatii de exploatare.
"Principala problema pe care o avem in acest moment este evolutia nefavorabila a cursului de schimb, care afecteaza toti exportatorii. De asemenea, ca si anul trecut, vanzarea navelor ar putea fi intarziata, din cauza cursului scazut al Dunarii la transportul navelor", spune Stelian Stancioiu.
Compania si-a bugetat pentru acest an un profit net de 1,8 mil. euro, de aproape doua ori mai redus ca anul trecut, la care a fost luat in calcul un curs de 3,4 lei pentru un euro, conducerea companiei estimand ca acesta va fi afectat pana la finalul anului de aprecierea leului.
Severnav previzioneaza ca afacerile se vor dubla anul acesta la 60 mil. euro, ca urmare a includerii echipamentelor navelor in contractele negociate, care, spune Stanoiu, nu se vor vedea si la nivelul profitabilitatii, pentru ca acestea sunt cumparate de companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO