Burse - Fonduri mutuale

SIF cresc din nou ca in vremurile bune, piata ramane jos

23.03.2007, 17:44 14

Societatile de investitii financiare (SIF) au crescut ieri in medie cu 4,5% pe fondul unei lichiditati care se mentine sub 12 milioane de euro. Indicele general al pietei, BET-C, a inregistrat si el o revenire usoara inchizand pe verde cu 0,34%.
SIF au avut o evolutie indecisa de la inceputul anului, care a culminat cu scaderi record odata cu panica de pe pietele internationale. In sedinta anterioara celei de ieri BET-FI, indicele care urmareste evolutia celor cinci societati financiare, inchisese la o valoare de 55.161,75 de puncte, in scadere cu peste 13% fata de sfarsitul lunii februarie.
"Nu cred ca revenirea SIF va fi una de durata. Restul pietei a ramas jos, in timp ce evolutia buna a titlurilor financiare poate fi una conjuncturala, unii investitori putand fi influentati de noile afirmatii cu privire la pragul de detinere la SIF", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare al EstInvest.
Bursa pare sa nu-si fi revenit in totalitate, in timp ce pietele externe erau pe verde ieri, in preajma inchiderii Bursei de la noi. FTSE 100, spre exemplu, principalul indice al Bursei londoneze se afla in urcare cu 0,84%.
Indicele BET-FI a sarit ieri cu 4,46%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de 6,9 mil. euro (23,14 mil. lei), aproape 60% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete.
Titlurile nou sositei companii pe Bursa, Turism Felix, au sarit ieri cu 15%, maximul admis pentru o zi de tranzactionare. Valoarea tranzactiilor a scazut usor fata de ziua precedenta, ieri rulajul actiunilor cu simbolul TUFE fiind de 0, 23 mil. euro (0,8 mil. lei).
Brokerii sunt de parere ca evolutia foarte buna a acestui emitent se bazeaza si pe "publicitatea" care i s-a facut. Actiunea s-a tranzactionat in prima sedinta la Bursa cu 23% peste ultimul pret cu care s-a tranzactionat pe RASDAQ.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni din piata in functie de lichiditate si capitalizare bursiera, a pierdut ieri 0,14% pe fondul unei valori a tranzactiilor in crestere fata de sedinta anterioara de 11,72 mil. euro (39,26 mil. lei).
"Am asistat la o imbunatatire a lichiditatii fata de sedintele anterioare, iar cresterea pe SIF-uri a fost destul de surprinzatoare. Cred insa ca nu va fi o revenire a Bursei, in conditiile in care rulajele raman scazute, iar investitorii inca nu s-au hotarat daca sa intre puternic in piata", spune Murgoci.

Actiunile SIF Transilvania au sarit ieri cu 5,78%, fiind cea mai mare crestere de la sfarsitul lunii ianuarie, si cea mai serioasa in randul celor cinci societati financiare. Tranzactiile cu titlurile societatii de investitii au inregistrat ieri un rulaj de 1,02 mil. euro (3,43 mil. lei), al cincilea din piata. SIF Transilvania intentioneaza sa aduca in a doua parte a acestui an doua societati din portofoliul propriu pe Bursa, decizia fiind parte a programului de restructurare a portofoliului. Este vorba despre companiile hoteliere: Aro Palace, cu o valoare contabila de 5 mil. euro, si detinand cinci hoteluri in Brasov si Transilvania Leasing cu o valoare contabila de 16 mil. euro.

Actiunile Bancii Transilvania au pierdut ieri 1,8%, pe fondul unei lichiditati de 1,11 milioane de euro (3,7 milioane de lei). Banca intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu peste 65 milioane de euro (217,7 milioane de lei) prin capitalizarea profitului net inregistrat in 2006 si a primelor aferente emisiunilor de actiuni din anii trecuti, precum si prin aporturi de capital din partea actionarilor. Anuntul nu a entuziasmat insa investitorii, si actiunile chiar au pierdut din valoare ieri. "Nici nu ma asteptam la o evolutie extraordinara a cotatiei dupa anunt, in conditiile in care toti se asteptau la asta, iar stirea era deja inclusa in pret", spune Marcel Murgoci.

Actiunile SSIF Broker Cluj au crescut ieri cu 1,02%, pe fondul unui rulaj de aproape 80.000 de euro (268.000 de lei). Broker doreste sa fuzioneze cu alte trei firme de brokeraj: HTI Valori Mobiliare, Investco si Transilvania Capital. Daca actionarii aproba proiectul de fuziune in viitoarea AGA, valoarea de piata a societatii ar putea depasi 84 mil. euro. "Unii investitori nu vor fi multumiti sa isi imobilizeze fonduri pe aceste titluri timp de 2-3 luni cat va fi delistata compania pentru realizarea fuzionarii. Trebuie avut insa in vedere ca orice crestere a companiilor detinute in portofoliul intermediarului se va vedea si in pretul titlurilor Broker", spune Marcel Murgoci.

Titlurile Rompetrol Rafinare Constanta s-au apreciat ieri cu 0,11%, pe fondul unui rulaj de 126.000 de euro (420.000 de lei). "Pe termen mediu se asteapta ca rafinaria sa treaca pe profit pe ansamblul activitatilor, dar actiunea a intrat deja intr-un con de umbra, in conditiile in care investitorii s-au orientat catre companii mai profitabile", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare al EstInvest. Rompetrol Financial Group, care detinea 15,75% din actiunile Rompetrol Rafinare, a vandut in sedinta de marti un pachet reprezentand 0,08% din capitalul rafinariei, la pretul de 0,0939 lei/actiune, tranzactia ridicandu-se la 500.000 de euro (1,64 mil. lei).

Actiunile Ceramica Iasi au sarit ieri cu 18,8%, inregistrand un rulaj de 0,52 mil. euro (1,73 mil. lei), cel mai mare din piata. La inceputul anului a circulat un zvon conform caruia angajatii companiei, care detin circa 70% din companie, ar putea scoate la vanzare un pachet de actiuni de aproape 60% pentru finantarea unor investitii, valoarea acestuia fiind de aproximativ 10 mil. euro. Ceramica Iasi are elaborat un plan de investitii in valoare de 8 mil. euro pentru urmatorii doi ani. Principalul indice al Bursei electronice, RASDAQ-C, a inregistrat ieri o crestere de 0,99%, valoarea totala a tranzactiilor din piata fiind de 1,90 mil. euro (6,39 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO