Burse - Fonduri mutuale

SIF Moldova se gandeste sa stranga bani de pe Bursa

SIF Moldova se gandeste sa stranga bani de pe Bursa
28.01.2010, 23:00 11

Cele cinci SIF-uri vor sa isi pastreze cu orice pretparticipatiile la BCR, cea mai mare banca din piata, chiar dacaacest lucru ar presupune ca in 2010 sa se descurce fara dividendelede la BCR.

"Nu am luat inca o decizie la propunerea actionarului majoritarde a capitaliza profitul inregistrat in 2009, si nerepartizareaprofitului. Alternativa ar fi ca SIF-urile sa aduca fiecare celputin 6 mil. euro la o majorare de capital prin aport de numerar depeste 100 mil. euro. Sustinem managementul bancii si vrem sa nepastram participatia la BCR", a spus Costel Ceocea, presedintele sidirectorul general al SIF Moldova (SIF2).

SIF-urile detin cumulat o participatie de 30,12% din capitalulsocial al BCR. Actionarul majoritar al bancii este holdingulaustriac EBG Ceps Holding (detinut 100% de Erste Group Bank AG prinEGB Ceps Beteilungen GmbH) cu 69,3% din capital.

Fara dividendele de la BCR, veniturile SIF-urilor vor fiputernic afectate, in conditiile in care si alte companii dinportofoliul societatilor de investitii au anuntat ca nu vordistribui dividende, in timp ce altele solicita sprijinulSIF-urilor in cadrul majorarilor de capital. "Anul 2010 va fi un ande maxima provocare pentru managementul fiecareia dintre SIF-uri.Pe de o parte, trebuie sa sustinem companiile din portofoliu pentrua ne pastra participatiile, iar pe de alta, trebuie sa avem resursepentru a profita de oportunitatile de investitii din piata", a maispus Ceocea.

SIF-urile dispuneau de lichiditati in valoare de 150 mil. eurola finele anului trecut, in special gratie veniturilor obtinute dinvanzarea participatiilor detinute la Bancpost. De asemenea, anultrecut BCR si BRD au distribuit dividende record catre SIF-uri. Cutoate acestea, anul 2010 se anunta extrem de dificil pentru celecinci societati de investitii.

"Avand in vedere resursele destul de limitate ramase disponibilepentru investitii, ne gandim sa realizam o majorare de capital laSIF Moldova. E destul de devreme pentru a ma putea pronunta asupravalorii, insa vrem sa fie o majorare substantiala", a afirmapresedintele SIF2. Societatea avea lichditati de 30 mil. euro lafinele lui 2009. SIF Moldova are un capital social de 51,9 mil. lei(1,2 mil. euro), incheind anul 2009 cu active nete de 278 mil. eurosi cu un profit net de 23 mil. euro.

"Intentionam sa ne rasplatim actionarii prin distribuirea dedividende din castigul inregistrat in 2009. Pentru a compensadimensiunea mica a pietei locale de capital, vrem sa ne orientaminvestitiile si pe pietele externe din Polonia, Cehia sau Austria",a mai spus Ceocea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO