Burse - Fonduri mutuale

SIF Oltenia vrea Transelectrica in locul Automobile Craiova

13.09.2007, 18:14 16

SIF Oltenia, principalul actionar minoritar al Automobile Craiova, cu 22% din companie, este interesata sa preia de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) un pachet de actiuni Transelectrica sau Transgaz in schimbul detinerii pachetului de la Automobile Craiova.
"Noi le-am cerut ca in cazul in care renuntam la pachetului de 22% din Automobile Craiova sa fim compensati cu pachete de actiuni la Transelectrica sau Transgaz. Reprezentantii AVAS ne-au oferit si alte alternative cu participatii la companii listate pe Bursa. In final este posibil ca schimbul sa includa si una dintre cele doua companii pe care noi le-am avut in vedere", spune Florian Buzatu, director al Departamentului de Management-Logistica in cadrul SIF Oltenia.
El a mai precizat ca SIF Oltenia nu va renunta la participatia pe care o detine la Automobile Craiova, daca nu i se ofera cel putin pretul la care aceste titluri au fost ultima data tranzactionate inaintea anuntarii ofertei imbunatatite a Ford pentru pachetul detinut de stat, de 35 lei/actiune.
La acest nivel, pachetul de 22% din actiunile Automobile Craiova detinut de SIF Oltenia valoreaza circa 44 mil. euro.
Ultima tranzactie cu actiunile Automobile Craiova s-a derulat la un pret de 26,3 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de circa 150 mil. euro.
Reprezentantii AVAS au declarat ieri ca institutia intentioneaza sa achizitioneze titlurile actionarilor minoritari ai Automobile Craiova, printre care se numara SIF Oltenia, cu un pachet de 22,06% din titluri, si mai multe persoane fizice si juridice, cu 5,5%.
AVAS doreste ca ulterior acestor schimburi sa vanda restul de actiuni catre Ford, la pretul la care producatorul american a achizitionat uzina, de 4,1556 euro pe actiune.
"Dupa semnarea contractului (de privatizare, n.r.), AVAS va incheia unele acorduri cu actionarii minoritari ai Automobile Craiova, prin care va prelua participatiile acestora in schimbul unor actiuni la alte societati detinute de stat. Cel putin jumatate din titlurile obtinute de la actionarii minoritari ai Automobile vor fi gajate, in scopul garantarii obligatiilor investitionale si de restructurare asumate de Ford", potrivit unor surse din institutie citate de Mediafax.
Listarea Transgaz Medias pe Bursa a fost anuntata in luna noiembrie de reprezentantii statului, care se va face printr-o oferta publica de vanzare a 10% din actiunile companiei.
Ford a preluat pachetul de 72,4% din capitalul Automobile Craiova detinut de stat, prin AVAS, pentru 57 mil. euro, contractul fiind semnat ieri la Salonul International Auto de la Frankfurt. Dupa anuntarea pretului la care s-a realizat tranzactia, actiunile Automobile Craiova au pierdut 25% pe RASDAQ, capitalizarea companiei reducandu-se cu 50 mil. euro. Titlurile au fost suspendate ulterior de la tranzactionare pana la publicarea detaliilor contractului de privatizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO