Burse - Fonduri mutuale

SIF Transilvania a ajuns barometrul Bursei

13.04.2007, 19:55 23

Bursa a inchis in scadere generala la nivelul indicilor bursieri, brokerii considerand evolutia de ieri drept o pauza dupa cresterile sustinute din ultima perioada. Dupa un debut pozitiv, in piata au aparut mai multe ordine de vanzare, investitorii fiind influentati si de evolutia negativa a principalilor indici bursieri din zona. Lichiditatea s-a pastrat in jurul valorii de 15 milioane de euro.
"Ultima sedinta a fost una de pauza si ma astept la o continuare a trendului pozitiv inceput in ultimele saptamani, dar nu exclud si o stagnare. Evolutia pietei va depinde de ce se va intampla cu majorarea de capital in cazul SIF Tranilvania. O aprobare a majorarii va impinge intreaga piata pe un trend ascendent, iar investitorii sunt optimisti in privinta acesteia", spune Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.
SIF Transilvania va supune spre aprobare in cadrul Adunarii Generale de la sfarsitul acestei luni dublarea capitalului social la 32 mil. euro (109,2 mil. lei) prin incorporarea profitului net obtinut anul trecut. Actionarii SIF Transilvania ar urma sa primeasca o actiune gratuita pentru una detinuta. Societatea de investitii a incercat si anul trecut majorarea, dar nu a reusit sa aduca cvorumul necesar acestei operatiuni.
Principalii indici bursieri europeni erau cu totii pe rosu la putin timp de la inchiderea pietei de la Bucuresti. Indicele Bursei londoneze, FTSE 100, spre exemplu, se afla in scadere cu 0,34%. Dow Jones Composite, indicele Bursei din New York, pierduse si el miercuri 0,58%.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni din punctul de vedere al lichiditatii si capitalizarii bursiere, a pierdut ieri 0,99% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 15,02 mil. euro (50,15 mil. lei).
Inidcele BET-FI a scazut in ultima sedinta cu 0,83%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de 10,6 mil. euro (35,28 mil. lei), peste 70% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete.
"Chiar daca societatile de investitii financiare vor evolua negativ pe termen scurt, acestea isi vor relua cresterile incepand cu luna mai-iunie, atunci cand incep sa se plateasca dividendele. In general, banii de pe dividende se reintorc in piata. In plus, daca SIF mai scad 5%, ar exista putini investitori dispusi sa mai vanda la aceste cotatii", mai spune directorul general de la IFB Finwest.

Actiunile SIF Oltenia au pierdut ieri 0,29%, prima scadere dupa sase sedinte de cresteri consecutive. Tranzactiile cu titlurile societatii au o valoare de 2,72 mil. euro (9,09 mil. lei), fiind primul rulaj din piata. SIF Oltenia a cumparat miercuri un pachet de 2,25 milioane de actiuni Petrom la pretul mediu de 0,5533 lei/actiune, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 0,37 milioane de euro. Cumpararea de titluri Petrom a venit pe fondul unei raportari a companiei petroliere care si-a propus pentru acest an o tinta de profit cu 24% mai scazut decat cel realizat in 2006. SIF Oltenia detine circa 0,88% din Petrom, valoarea detinerii fiind de circa 83 de milioane de euro.

Titlurile BRD - Groupe Societe Generale au pierdut ieri 0,93%, intr-o zi in care majoritatea companiilor listate au inregistrat pierderi. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile bancii s-a ridicat la 0,54 mil. euro (circa 1,80 mil. lei). Actiunle BRD au facut ieri obiectul unei tranzactii deal in valoare de 0,62 mil. euro (2,09 mil. lei). Pachetul tranzactionat a fost de aproape 100.000 de actiuni, iar pretul la care s-a perfectat schimbul a fost de 21 lei/titlu, sub cel din piata regular. Banca Tansilvania a pierdut 0,93% pe fondul unui rulaj de 0,92 mil. euro (3,08 mil. lei). Ultima tranzactie cu titlurile BRD - Groupe Societe Generale s-a perfectat la un pret de 21,2 lei/actiune.

Titlurile Petrom au pierdut ieri 0,9%, pe fondul unei lichiditati de circa 0,5 mil. euro (1,65 mil. lei). "Daca ceea ce si-au propus cei de la Petrom se va confirma la raportarea pe primul trimestru, efectul pentru aceste titluri va fi unul negativ", spune Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest. Compania petroliera estimeaza pentru acest an un profit net de 497 de milioane de euro, cu 24% mai mic fata de cel atins in 2006, pe fondul unei cifre de afaceri de 3,1 miliarde de euro, cu 16% mai mica fata de cea raportata de companie anul trecut. Cifra de afaceri inclusa in bugetul companiei pentru anul acesta nu include si accizele.

Actiunile Alro Slatina au pierdut ieri 2,4%, pe fondul unui rulaj de 40.000 de euro (134.000 de lei). Scaderile de saptamana aceasta pe titlurile Alro vin dupa ce actiunea a crescut cu 90% in prima saptamana de la reluarea tranzactiilor dupa o absenta de la cota de peste 5 luni. "A fost o efervescenta deosebita pe aceste titluri in ultima perioada, dar investitorii au cumparat fara sa tina seama de nicio informatie. Acum unii dintre ei se gandesc daca sa mai pastreze acest emitent in portofoliu. Dorinta de a deveni actionar la Alro a fost mare si cred ca pe termen scurt vom mai asista la noi scaderi", spune Octavian Molnar de la IFB Finwest.

Actiunile rafinariei Vega au sarit ieri cu 9,82%, pe fondul unui rulaj de circa 42.000 de euro (140.000 de lei). Rompetrol Bucuresti, care opereaza rafinaria Vega, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 109 milioane de euro, in crestere cu 34% comparativ cu anul 2005, potrivit datelor cuprinse in raportul anual al companiei, calculata conform standardelor internationale de contabilitate. Rafinaria Vega a contribuit cu circa 84% la realizarea cifrei de afaceri, pe fondul unui volum mai mare de materii prime procesate, al cresterii volumelor de vanzari atat pe piata interna, cat si pe cea externa, coroborata cu aprecierea preturilor de vanzare in medie cu 12%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO