Burse - Fonduri mutuale

SIF Transilvania a vandut 1,4% din THR Marea Neagra pentru un milion de euro

15.06.2007, 18:33 31

SIF Transilvania a vandut ieri pe Bursa un pachet de 1,4% din actiunile companiei Turism, Hoteluri, Restaurante (THR) Marea Neagra, pentru care a incasat circa 3,4 milioane de lei (circa 1 milion de euro), potrivit reprezentantilor Actinvest din Brasov, societatea de brokeraj prin care SIF Transilvania a realizat transferurile de ieri.
Tranzactiile s-au realizat la un pret de 1,28 lei/actiune, cu 6,7% peste nivelul de inchidere din sedinta precedenta.
"Avem plasate mai multe ordine de vanzare in cazul actiunilor THR Marea Neagra, pe diferite paliere de pret", spune Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania.
Societatea de investitii financiare a mai vandut si la inceputul lunii trecute un pachet de 1,3% din actiunile companiei hoteliere, 2,35 mil. lei (0,71 mil. euro), dupa ce cu o saptamana in urma renuntase la o participatie de 0,65% din capitalul social al THR Marea Neagra.
In urma acestor tranzactii, SIF Transilvania mai detine circa 83% din actiuni.
Vanzarile din ultima perioada vin in contextul in care actiunile THR Marea Neagra au urcat puternic in acest an, acestea inregistrand un avans de aproape trei ori de la sfarsitul anului trecut.
Potrivit lui Fercala, SIF Transilvania desfasoara in cadrul companiei hoteliere un program de reabilitare, care se intinde pe trei ani de zile si in cadrul caruia va fi investita o suma de circa 15 milioane de euro.
"In trei ani de zile reabilitarea hotelurilor din cadrul Eforie va fi completa. Planul de investitii se ridica la 15 milioane de euro si va fi finantat atat din surse proprii, cat si eventuale majorari de capital, insa nu este exclusa si o oferta publica", spune Mihai Fercala.
El a mai precizat ca pe perioda sezonului estival reabilitarea hotelurilor este mult incetinita, deoarece hotelurile trebuie sa-si desfasoare activitatea. Numai pentru acest an, compania are in plan investitii de circa 24,5 mil. lei (circa 7 mil. euro).
Potrivit lui Fercala, compania hoteliera detine, pe langa hoteluri, si suprafete importante de teren in mai multe statiuni de pe litoralul romanesc, insa nu are drepturile de proprietate pentru toate acestea, aflandu-se in discutii in acest sens cu primaria orasului Constanta.
La sfarsitul anului trecut, terenurile erau inregistrate in contabilitatea THR Marea Neagra la valoarea de 122,1 mil. lei (35,9 mil. euro), iar cladirile la valoarea de 80,4 mil. lei (23,6 mil. euro).
Compania a inregistrat in primul trimestru din acest an pierderi de 3,6 mil. lei (1,1 mil. euro), cu 68% mai mari decat in perioada similara a anului trecut, la afaceri de circa 191.000 de lei (56.500 de euro), in scadere cu 22,9%.
Actiunile THR Marea Neagra au castigat ieri peste 6% si au fost tranzactionate la inchidere la pretul de 1,28 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea companiei depaseste 75 mil. euro.
SIF Transilvania are cel mai extins portofoliu in sectorul turistic, printre companiile pe care le controleaza fiind Turism Felix, care a fost transferata pe Bursa la inceputul acestui an, dupa o oferta publica de actiuni derulata anul trecut, precum si THR Prahova, societate listata pe RASDAQ, unde SIF Transilvania a realizat recent o majorare de capital. SIF Transilvania vrea sa mai aduca pe Bursa anul acesta si compania Aro Palace din Brasov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO