Burse - Fonduri mutuale

SIF Transilvania, prima la profit in ianuarie cu vanzari pe un hotel si Banca Transilvania

SIF Transilvania, prima la profit in ianuarie cu vanzari pe un hotel si Banca Transilvania

Click pentru imaginea marita

19.02.2007, 18:05 22

SIF Transilvania a obtinut cel mai ridicat profit dintre SIF-uri in prima luna a anului, in conditiile unui castig de 5,35 milioane de lei (1,6 milioane de euro), la polul opus aflandu-se SIF Oltenia, care in lipsa unor vanzari din actiunile detinute in portofoliu, a incheiat luna trecuta cu o pierdere de circa 380.000 de euro (111.500 de euro).
Anul trecut, SIF Oltenia raporta, alaturi de SIF Muntenia, castiguri de peste 10 milioane de euro in ianuarie, de pe urma tranzactiilor prin care si-au vandut actiunile detinute la producatorul de medicamente Sicomed in oferta publica derulata de cehii de la Zentiva.
De aceasta data, SIF Muntenia a raportat pentru ianuarie un profit de 4,45 milioane de lei (1,3 milioane de euro). Celelalte SIF-uri au avut in ianuarie profituri de 2,016 milioane de lei (SIF Banat-Crisana), in scadere cu 47,7% fata de ianuarie 2006 si 0,78 milioane de lei (SIF Moldova), in crestere cu 63,5% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Conducerea SIF Transilvania a spus ca cea mai mare parte a profitului inregistrat s-a datorat vanzarii actiunilor detinute la societatea de administrare a hotelurilor Banat Estival Olimp. SIF a incasat in schimbul participatiei de 39,6% pe care o detinea la aceasta societate 2,56 milioane de lei (0,75 milioane de euro).
Potrivit datelor transmise la Bursa, SIF Transilvania a mai vandut pe parcursul lunii trecute si un pachet de 10,9 milioane de actiuni ale Bancii Transilvania, reducandu-si detinerea din cadrul bancii la 0,54% fata de 0,82% la finalul anului trecut. Valoarea pachetului la ultimul pret de la Bursa este de aproape 12 milioane de lei (3,5 milioane de euro).
"Cea mai mare parte din profit a venit de pe urma vanzarii de la Banat Estival. In luna februarie am mai vandut si actiunile de la societatea Scut Constanta. In acest an, SIF Transilvania isi doreste sa realizeze o restructurare mai puternica a portofoliului. O sa fim mult mai prezenti pe piata prin tranzactii decat am fost anul trecut", a declarat Floriean Firu, directorul general adjunct al SIF Transilvania. El nu a dorit sa ofere detalii suplimentare.
Profitul societatii pe ianuarie este de altfel de peste 15 ori mai mare decat cel din ianuarie 2006.
Directorul SIF Transilvania a mai spus ca se asteapta pentru acest an la un profit "ceva mai mare" fata de cel din 2006. Anul trecut, societatea a obtinut un profit net de 53,17 mil. lei, cu 40,6% mai mare fata de cel din 2005.
Conducerea SIF Transilvania spune ca inca analizeaza daca va propune acordarea in acest an de dividende in numerar sau sub forma de actiuni gratuite. Anul trecut, aceasta societate si SIF Banat-Crisana au incercat sa acorde actiuni gratuite din profitul obtinut, dar propunerile lor nu au putut fi aprobate in cadrul AGA din lipsa de cvorum.
"Daca vom mai propune in acest an acordarea de actiuni gratuite este un subiect care inca se mai discuta. Trebuie sa tinem cont ca e problema de cvorum si nu trebuie sa facem propunerea de a da gratuite doar de dragul de a o face", a spus Firu. Potrivit unor surse din piata, si la nivelul conducerii SIF Banat-Crisana sunt inca discutii in privinta faptului daca se va mai propune si in acest an capitalizarea profitului, avand in vedere esecul inregistrat in urma cu un an din cauza lipsei de cvorum.
SIF Moldova a propus deja actionarilor acordarea unui dividend brut, in numerar, de 0,0630 lei/actiune, care reprezinta doar 2% din pretul actual al actiunilor la Bursa. SIF Moldova intentioneaza astfel sa distribuie 67,6% din profit sub forma de dividende. SIFurile au raportat la finele saptamanii trecute profiturile preliminate pe 2006.
Singura diferenta semnificativa intre profiturile nete preliminate raportate de SIF-uri si datele prezentate anterior de aceste societati, care nu includeau ajustarile pe final de an, e in cazul SIF Oltenia, care a raportat joi pe Bursa un profit de 78,9 mil. lei fata de 85,6 mil. lei, cat a fost rezultatul exercitiului facut public initial.
Singura tranzactie mai importanta derulata de SIF Oltenia la inceputul acestui an a fost vanzarea in februarie a pachetului de circa 10,7% detinut la societatea Unio Baia Mare. Pretul de vanzare al actiunilor a fost de 2,6 lei/actiune, SIF incasand aproape 2,5 milioane de lei (circa 0,74 milioane de euro, chiar daca valoarea contabila a Unio era de peste 4 lei/actiune, potrivit ultimelor raportari disponibile.
Unio intentioneaza sa-si rascumpere peste 23% din actiuni, la preturi intre un minim de 1 leu si un maxim de 4 lei/actiune si ulterior sa-si reduca, cu contravaloarea actiunilor, capitalul.
Reprezentantii SIF Oltenia nu au putut fi contactati ieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO