Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au fost daramate pe Bursa: -35% in patru zile

SIF-urile au fost daramate pe Bursa: -35% in patru zile
09.10.2008, 19:58 20

Actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au suferit in ultimele zile cele mai dramatice caderi pe Bursa de la listarea lor, in noiembrie 1999.

Indicele BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor, a pierdut circa 35% in patru zile de scaderi consecutive, iar valoarea de piata a acestora s-a comprimat de la circa 1 mld. euro vinerea trecuta, la 630 mld. euro. Practic, la sfarsitul sedintei de ieri cele cinci societati valorau pe Bursa mai putin decat SIF Transilvania sau SIF Oltenia la sfarsitul anului trecut.
Sefii SIF cred ca scaderile sunt determinate in principal de investitorii straini, carora le este mai usor sa ia decizii de vanzare in aceste momente, decat investitorilor locali.
"Am senzatia ca majoritatea vanzatorilor sunt straini care ies din piata, pentru ca este ilogic ca investitorii locali sa mai vanda dupa asemenea scaderi. Este posibil ca printre vanzatori sa se mai regaseasca si investitori care au cumparat actiuni cu resurse imprumutate si acum trebuie sa dea banii inapoi", sustine Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania.
Declaratiile sale sunt sustinute de cifrele oferite de Alexandru Matei, vicepresedintele SIF Moldova, care spune ca ponderea strainilor in capitalul SIF a scazut semnificativ in ultimul an.
"Au fost iesiri semnificative. Anul trecut, pe vremea asta, strainii controlau aproape 40% din actiunile SIF Moldova. In ultima vreme, ponderea lor s-a redus spre 25%", spune Matei.
Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia spunea recent ca investitorii straini mai detin circa 21-22% din actiunile SIF5, in conditiile in care anul trecut aveau peste 35%, potrivit datelor de la acea vreme.
"Majoritatea portofoliilor de actiuni ale strainilor sunt compuse din SIF-uri, pentru ca acestea sunt cele mai lichide. Asa cum le-au urcat anul trecut foarte mult asa scad acum cand vor sa iasa. Cand vrei sa scoti mai multi bani vinzi unde gasesti lichiditate", sustine Mihai Piscan, broker la EFG Eurobank Securities.
Asta ar putea explica de ce SIF-urile au cazut in ultimele doua zile aproape de doua ori mai repede decat indicele BET-C, de exemplu, care urmareste evolutia tuturor celorlalte companii listate.
"Pe SIF-uri practic avem reversul medaliei. Este un reglaj al pietei dupa cresterile din ultimii ani, cand tot ele s-au detasat fata de restul actiunilor si au crescut mai mult. Acum se detaseaza de piata pe cadere", spune Adrian Lupsan, director general adjunct la Intercapital Invest. Astfel, principalul dezavantaj al SIF-urilor in aceasta perioada este tocmai lichiditatea mai ridicata, principalul argument care a atras in ultimii ani interesul investitorilor straini.
"Unul din factorii pentru care SIF-urile sunt mai speculate este si lichiditatea acestora. In general, cand trendul este descendent, actiunile lichide scad mai mult decat cele cu o lichiditate sa-i spunem medie", explica Lupsan.
Expunerea mare pe sistemul bancar, prin participatiile pe care SIF-urile le detin la banci importante ar putea fi un motiv in plus pentru investitori sa vanda.
"Singura problema cu SIF-urile este ca acestea au expunere pe sectorul bancar, insa bancile din Romania nu au avut probleme pana acum si nu cred ca vor avea probleme de solvabilitate, poate doar de lichiditate si o ingustare a profiturilor. La preturile acestea SIF-urile sunt foarte atractive", crede Piscan.
Seful SIF Transilvania spune ca investitorii, in special cei locali, nu se uita la componenta portofoliilor SIF in acest moment.
"Nu cred ca investitorii locali percep ca ar putea fi probleme in sistemul bancar. Eu personal cred ca nu vor fi astfel de probleme. Nu ne-am mutat lichiditatile din nicio banca", spune Fercala.
SIF-urile detineau la sfarsitul primului semestru depozite bancare in valoare cumulata de circa 80 mil. euro. Potrivit raportarilor de atunci, patru dintre SIF-uri aveau cea mai mare parte a depozitelor la BCR si BRD si Banca Transilvania, adica banci la care detin si pachete semnificative de actiuni, si sume mai mici la ING. Singura exceptie este SIF Muntenia (SIF4), care-si tine depozitele la bancile cu actionari greci, respectiv Alpha Bank, Banca Romaneasca si Piraeus Bank.
Principala problema o reprezinta insa participatiile pe care SIF-urile le detin la banci, cele mai importante fiind pachetele de 6% din BCR si circa 5% din BRD care se regasesc in portofoliul fiecarei SIF. La nivel mondial, actiunile bancare au inregistrat pierderi uriase de la inceputul anului, astfel ca si SIF-urile se confrunta cu o contractare a valorii activelor nete.
Aceasta nu se vede neaparat in raportarile lunare, care iau in calcul preturile medii de pe Bursa din ultimele trei luni. Conform acestor raportari, activele nete ale SIF au scazut in medie cu 33% de la inceputul anului, in timp ce capitalizarea lor a scazut cu pana la 80%. Cu toate acestea, actiunile BRD, cea mai mare banca listata, au scazut cu 70%, astfel ca si valoarea participatiilor SIF la BRD s-a redus corespunzator. Reprezentantii SIF sustin insa ca preturile la care au ajuns companiile listate pe Bursa sunt ilogice si, prin urmare, nici valoarea actuala a activelor nu este cea adevarata.
"Nu facem nimic decat sa cumparam in aceasta perioada. Facem investitii zilnic", spune Mihai Fercala, seful SIF3, care crede ca preturile actuale sunt foarte atractive. SIF Banat-Crisana (SIF1) a fost unul dintre cele mai active de pe piata in ultima perioada, achizitionand pachete importante de actiuni la Biofarm si BRD.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO