Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au intrat oficial pe trend descendent

SIF-urile au intrat oficial pe trend descendent
17.05.2010, 23:43 33

Indicatorul de analiza tehnica, media mobila la 200 de zile, adat recent semnale de intrare a SIF-urilor pe tendinta descendentape termen mediu si lung, dupa ce indicele BET-FI a coborat submedia sa mobila la 200 de zile.

Ultima data cand indicatorul a dat un semnal de vanzare a fostin luna noiembrie din 2008, cand indicele BET-FI avea o valoare depeste 76.000 de puncte, iar pana in martie 2009 indicele a coboratla o valoare de numai 8.000 de puncte.

Indicatorul mediei mobile la 200 de zile este unul dintre ceimai puternici indicatori de analiza tehnica si arata tendinta uneiactiuni sau a unui indice pe o perioada mai lunga de timp.

Analiza tehnica este o estimare a evolutiei viitoare a indicilorbursieri in functie de comportamentul din trecut al acestora. Spredeosebire, analiza fundamentala ia in calcul rezultatele financiareale companiilor cotate. Media mobila este o medie aritmetica avalorilor de inchidere din ultimele X sedinte, unde X poate fi dela 5 pana la 200 sau chiar mai mult. Asa cum se vede in graficulalaturat, media mobila "trage dupa sine" valorile din trecut,exprimand tendinta pe termen lung.

SIF-urile au avut parte ieri de una dintre cele mai puternicecorectii din ultimul an, coborand pe parcursul zilei cu peste 10%si inchizand cu o scadere medie de 7,9%.

Cu toate acestea, nu toti brokerii sunt convinsi ca scaderileaccentuate ale Bursei vor persista.

"Nu bag mana in foc ca de data asta analiza tehnica da semnalulcorect. Nu cred ca Bursa a intrat pe un trend descendent. Ma asteptsa ne reconectam la evolutia pietelor externe. Dupa ce se absorbimpactul psihologic al masurilor guvernului, eu zic ca ne revenim.In ultimele saptamani am scazut mult mai puternic decat pietele dinregiune, iar astazi suntem dramatic pe minus, in timp ce bursele deafara cresc", spune Valerian Ionescu, seful departamentului detranzactionare pe piata de capital din cadrul BCR.

La inceputul lunii iunie 2009, analiza tehnica a confirmatintrarea Bursei pe trend ascendent, cand indicele BET-FI a trecutdeasupra medie mobile la 200 de zile.Din acel moment si pana lainceputul lui aprilie 2010, SIF-urile s-au dublat, indicelecrescand de la 17.000 de puncte la 34.000 de puncte. Incepand de lamijlocul lunii aprilie, Bursa a inregistrat insa corectiiputernice, iar SIF-urile au pierdut peste 30%. Chiar si asa,investitorii care au cumparat la 1 iunie 2009 au inca un profit de35%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO