Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au venit din urma

17.02.2004, 00:00 11

Actiunile societatilor de investitii financiare au preluat ieri stafeta cresterilor de la Bursa, atingand noi maxime istorice, in timp ce actiunile celor doua banci au incheiat ziua in scadere.
Indicii BET si BET-C au consemnat corectii negative, in timp ce BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor a urcat cu 1,3% pana la un nou maxim istoric. Conform investitorii investitorii si-au adus aminte din nou ca datele de referinta pentru acordarea dividendelor se apropie, dupa ce SIF Moldova a facut publica valoarea dividendului brut care in va distribui din profitul pe anul trecut: 494 lei/actiune. Din aceasta valoare se va scadea un impozt de 5% in cazul persoanelor fizice si 10% pentru persoanele juridice.
"Cresterea se datoreaza apropierii datelor de referinta pentru acordarea dividendelor, iar asta s-a vazut cel mai bine in evolutia pretului actiunilor SIF Moldova. Din punctul de vedere al dividendelor nete care vor fi distribuite de societate, investitorii se pot astepta la un castig de 12% in urmatoarele sase luni," este de parere Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.
Actiunile SIF Moldova au insumat operatiuni in valoare de 14,6 miliarde de lei, iar cotatia a ajuns la inchidere la 3.850 lei/actiune, in crestere cu 4% fata de finalul saptamanii trecute. Doar doua dintre SIF-uri, Transilvania si Muntenia au ramas la cotatiile de la finalul sedintei de vineri.
Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost ieri cele ale Bancii Transilvania, cu operatiuni in valoare de 21 miliarde de lei. Cotatia actiunilor bancii a scazut pana la 5.750 lei/actiune, pret inregistrat si la finalul zilei, cu 2,5% mai putin fata de ziua anterioara. Mai multe pachete mari de actiuni ale bancii au fost transferate la inceputul zilei, la cotatia de vineri 5.950 lei/actiune, dar cotatia a intrat ulterior pe o tendinta de scadere.
Actiunile BRD au inregistrat tranzactii in valoare de 2,8 miliarde de lei, iar cotatia a coborat la inchidere pana la 27.100 lei/actiune. Ordinele de tranzactionare pentru actiuni BRD au fost ieri mult mai putine fata de finalul saptamanii trecute.
Actiunile producatorului de medicamente Sicomed Bucuresti au pierdut ieri 3% din valoare si au ajuns la 4.500 lei/actiune. Compania a dat publicitatii vineri un comunicat cu rezultatele pe anul trecut, dar a revenit ieri de doua ori cu rectificari in privinta rezultatelor financiare. Unii dintre brokeri s-au plans ieri ca au fost indusi in eroare de seria de comunicate ale companiei. Valoarea tranzactiilor de ieri cu actiuni Sicomed a depasit 850 milioane de lei.
Cea mai mare companie cotata, Petrom a urcat ieri pana la 1.560 lei/actiune, un nou maxim istoric. Valoarea tranzactiilro cu actiunile companei petroliere a fost de 4,7 miliarde de lei, iar cresterea cotatiei fata de valoarea anterioara a fost de 2%.



Piata Rasdaq
Cotatia actiunilor Argus Constanta a urcat ieri cu 6,5% dupa ce societatea a anuntat vineri ca intentioneaza sa divizeze valoreai nominala a actiunilor de la 150.000 lei la 15.000 lei.
Actiunile producatorului de ulei au fost si ieri cele mai tranzactionate de pe piata, in sedinta de ieri valoarea tranzactiilor depasind 6 miliarde lei. Pretul titlurilor Argus Constanta a oscilat intre 245.000 lei si 265.000 lei/actiune, in conditiile in care numarul transferurilor derulate a fost semnificativ, ieri fiind realizate 87 operatiuni. Pretul minim de ieri  a fost mai mare a depasit cea mai mare valoare atinsa in sedinta precedenta.
Dupa o scadere sustinuta in ultima saptamana, actiunile societatii de asigurare Ardaf Cluj - Napoca au inregistrat o apreciere de 0,3%, pretul de inchidere fiind de 1.300 lei/actiune. Operatiunile au insumat 863 milioane lei.
Actiunile societatii Uzinexport Bucuresti, care are ca obiect de activitate comertul cu ridicata al masinilor utilizate in industrie, au inregistrat un nou maxim istoric de 12.100 lei/actiune. Cotatia medie a urcat cu 1,2%, iar valoarea tranzactiilor a fost de 554 milioane lei.
La categoria I, cele mai tranzactionate actiuni au apartinut operatorului portuar  Socep Constanta, transferurile realizate totalizand 711 milioane lei. Titlurile au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre 1.580 lei si 1.620 lei/actiune, iar cotatia medie a pierdut 1%.
Pretul actiunilor Rompetrol SA (Vega) s-a apreciat cu 3% pe fondul unor tranzasctii in valoare de de 558 milioane lei. Vega a incheiat ziua la 870 lei/actiune cel mai mic pret de ieri.
Actiunile producatorului de incaltaminte de piele Flaros Bucuresti au fosct cotate la un pret de 62.000 lei/actiune, valoarea maxima din ultimele 12 luni. Cotatia medie a urcat cu 19,2%, dar valoarea tranzactiilor a fost redusa, putin peste 6 milioane lei. Societatea a convocat Adunarea Generala a Actionarilor la data de 17 martie, pe ordinea de zi regasindu-se si stabilirea dividendelor.
Producatorul de vopsele Progresul Ploiesti a atins un pret record de 166 lei/titlu, in crestere medie cu 23,4%, dupa ce compania a raportat saptamana trecuta rezultatele financiare preliminmate pe anul trecut. Transferurile au insumat 163 milioane lei. In urma cu doua luni , actiunile Progresul Ploiesti erau cotate la un pret aproape de doua ori mai redus fata cel inregistrat ieri.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO