Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile fac cariera

27.09.2005, 18:55 20

Actiunile SIF Oltenia si Moldova au tinut ieri capul de afis la Bursa, in fiecare caz derulandu-se tranzactii de peste 2,7 milioane de euro.

Interesul crescut al cumparatorilor pentru SIF-uri a determinat ca acestea sa inregistreze noi maxime istorice, iar piata sa cunoasca o noua zi de crestere.

Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale SIF Oltenia, cu transferuri de peste 11,4 milioane de lei (3,2 milioane de euro). Cu aceste actiuni s-au derulat inclusiv doua tranzactii speciale, la un pret de 1,9 lei/actiune, sub recordul de 1,91 lei/actiune din piata, valoarea operatiunii fiind de 0,76 milioane de lei (0,2 milioane de euro).

Tranzactii speciale s-au facut cu actiuni apartinand aproape tuturor SIF-urilor, exceptia constituind-o SIF Moldova. Titlurile acestei SIF au fost in schimb pe locul doi in piata in topul celor mai ridicate rulaje.

"Dupa modul in care se fac tranzactiile, cu volume mari si achizitii direct din preturile afisate la ordinele de vanzare e clar ca intra bani noi, inclusiv fonduri straine pe aceste SIF-uri", a comentat Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.

Actiunile SIF Oltenia au urcat ieri pana la un nou record de 1,91 lei/actiune, la inchidere pretul consemnand o crestere de 2,7% fata de sedinta precedenta. Cel mai mult dintre SIF-uri au urcat titlurile SIF Moldova, care au plusat cu 3,9% pana la un nou maxim istoric de 1,62 lei/actiune, acesta fiind si pretul la care actiunile au inchis sedinta.

Analistii de pe piata spun ca in pofida avansurilor foarte bune luate de SIF-uri, mai e loc de crestere pentru aceste actiuni.

"Din punctul de vedere al analizei fundamentale chiar si la preturile actuale SIF-urile, merita sa fie cumparate. Dar analiza fundamentala se confirma pe termen lung si pe termen scurt se stie ca tot ce conteaza este raportul dintre cerere si oferta. Dupa cat de agresivi au fost cumparatorii pe SIF-uri pe parcursul sedintei eu cred ca in perioada imediat urmatoare aceste actiuni mai pot creste. Insa in momentul cand cumpararile acestea masive se vor opri, este clar ca SIF-urile vor scadea in conditiile in care s-a vazut din trecut ca in absenta unor ordine din partea strainilor, investitorii locali nu pot urca ei singuri piata. Plus ca atunci vor incepe sa-si marcheze profitul si cei care au mai multa rabdare in a astepta sa vada cat de mult se duc SIF-urile in sus", a spus Panait.

El considera ca desi va urma in mod normal si o perioada de corectie, aceasta nu va fi atat de drastica cum a fost cea din primavara.

"Trendul de crestere din aceasta perioada nu a fost atat de violent ca acela din primele luni ale anului. Dar ne putem astepta la o corectie de genul celei din august cand dupa maximele de la inceputul lunii pana pe 22 august am avut practic o scadere continua, dar de amploare mai redusa ca aceea din primavara", a precizat Iulian Panait.

Cresteri au mai inregistrat ieri si alte titluri principale de la Bursa. Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au urcat cu 1,7%, Banca Transilvania cu 2%, iar titlurile BRD au inregistrat o apreciere usoara de 0,8%.



Piata RASDAQ

Inceput de saptamana pozitiv pe piata Rasdaq, cei mai lichizi emitenti confirmand tendinta ascendenta pe care s-au inscris in ultima perioada.

Producttorul de medicamente Biofarm Bucuresti continua sa fie caracterizat de o lichiditate mare, valoarea totala a tranzactiilor realizate ieri cu titluri Biofarm fiind de aproape 1,1 milioane de lei (308.000 de euro). Presiunea la cumparare s-a resimtit in special la inceputul sedintei, cand cotatia actiunilor societatii bucurestene a crescut pana la 0,41 lei/actiune. Pretul minim la care s-au transferat ieri titluri Biofarm a fost de 0,4 lei/actiune, conditii in care cotatia de referinta s-a stabilit la un nivel de 0,4018 lei/actiune, in crestere cu 0,7% fata de sfarsitul saptamanii trecute.

Pe fondul unor tranzactii in valoare totala de peste 170.000 de lei (47.800 de euro), pretul titlurilor Socep a depasit pragul de rezistenta de 0,26 lei/actiune, atingand ieri un maxim de 0,268 lei/actiune. Ultima tranzactie cu titlurile operatorului portuar din Constanta s-a realizat la un pret de 0,265 lei/actiune, cu 3,1% mai mare fata de sedinta anterioara. La inceputul zilei actiunile Socep se transferau la un pret de 0,25 lei/actiune.

Tranzactii mai importante s-au realizat ieri si cu actiunile companiei de confectii Braiconf Braila, valoarea totala a acestora fiind de 26.000 de lei (7.300 de euro). Dupa ce a atins un maxim de 0,745 lei/actiune, cotatia titlurilor a coborat pe fondul dorintei investitorilor de a-si marca profitul cat mai repede. Ultimul transfer cu actiuni Braiconf s-a efectuat la un pret de 0,71 lei/actiune, acesta reprezentand de altfel si minimul zilei, egal cu pretul de referinta stabilit in sedinta precedenta.

Dupa cresterile succesive de saptamana trecuta, cotatia titlurilor Electromagnetica a pierdut ieri 4,5%. Pretul actiunilor producatorului bucurestean de echipamente electrice si electronice a scazut treptat de la 0,37 lei/actiune pana la un minim de 0,361 lei/actiune, nivel la care s-a realizat si ultimul transfer al zilei. Valoarea totala a tranzactiilor efectuate cu actiuni Electromagnetica a scazut fata de ultima parte a saptamanii trecute, ajungand la un nivel de 14.900 de lei (4,200 de euro).

Tranzactii relativ mari s-au realizat luni si cu producatorul de lactate si branzeturi Albalact Alba Iulia, valoarea totala a acestora fiind de peste 80.000 de euro (22.500 de euro). Pe fondul unei usoare presiuni la cumparare cotatia titlurilor Albalact a crescut pana la 0,825 lei/actiune, nivel la care s-a efectuat si ultimul transfer cu aceste actiuni, in crestere cu 3,1% fata de sedinta anterioara. Societatea are un capital social de peste 6 milioane de lei (1,7 milioane de euro), fiind controlata de familia Curtin Petru, care detine aproximativ 63,5% din titlurile Albalact. In prezent compania are o capitalizare bursiera de 50,3 milioane de lei (14,1 milioane de euro).

catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO