Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile îşi continuă creşterea. BET-FI se apropie de 25.000 puncte

Autor: Stefan Musgociu

14.10.2010, 23:51 19

Majoritatea acţiunilor au deschis ziua la preţuri în creştere cuaproape 0,6% faţă de referinţă, însă ulterior cotaţiile au revenitspre nivelurile de la finalul şedinţei anterioare, indicele BET-Cînchizând şedinţa la acelaşi nivel ca miercuri. Puţinii investitoriprezenţi în piaţă au introdus mai multe ordine de cumpărare înspecial pentru titlurile celor cinci societăţi de investiţiifinanciare (SIF) şi au dus preţurile în medie cu 1%. La finalulsesiunii indicele BET-FI a închis cu 1,76% peste nivelul dereferinţă. Pe de altă parte, ultimele operaţiuni cu cele mailichide zece titluri analizate de indicele BET au fost realizate lapreţuri în scădere în medie cu 0,26%, iar acţiunile companiilor dinsectorul energetic au dus indicele BET-NG în jos cu 0,61% faţă dereferinţă.

În aceste condiţii, indicele extins al bursei BET-XT, caresintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie delichiditate, inclusiv SIF-urile, a închis în creştere cu 0,46%.

Pe piaţa acţiunilor investitorii au realizat tranzacţii de 27,3mil. lei (6,38 mil. euro), sumă din care 38% au reprezentattransferuri speciale cu 2,4% din titlurile Bursei de ValoriBucureşti şi cu 90.000 de acţiuni BRD. Tranzacţia negociată cutitlurile BVB, în valoare de 7,3 mil. lei, a fost realizată chiarla deschiderea şedinţei, iar deal-ul cu acţiunile BRD a fostefectuat în jurul orei 11:20, pentru suma de 1,1 mil. lei.

Lichiditatea pieţei a fost astfel de 2,6 ori mai mare decâtrulajul de miercuri, de 10,4 mil. lei (2,4 mil. euro).

Totodată, au fost realizate şi transferuri cu produsestructurate, drepturi de preferinţă şi unităţi de fond în valoarede 1,5 milioane de lei (350.000 de euro), astfel că rulajul totalal BVB a fost de 28,8 mil. lei (6,74 milioane de euro).

Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmei debrokeraj NBG Securities România, consideră că piaţa va continua săfie marcată de apatie cel puţin până la finalul anului, iarpublicarea rezultatelor financiare la nouă luni ar putea duce laoscilaţii mai vizibile punctuale ale acţiunilor companiilorrespective.

"Numărul speculatorilor a scăzut dramatic din luna iulie, astfelcă este absolut normal să vedem un astfel de dezinteres atât dinpartea investitorilor pe termen lung, cât şi a speculatorilor.Acest dezinteres a fost determinat de introducerea noii modalităţide impozitare, de instabilitatea politică, de discuţii şiameninţări cu o moţiune de cenzură. Astfel de lucruri nu fac decâtsă îi ţină departe de piaţă pe cei mai mulţi investitori", adeclarat Avram.

El crede că listarea Fondului Proprietatea este singurul factorcare ar putea resuscita interesul investitorilor pentru piaţa decapital.

"Listarea Fondului Proprietatea este singurul magnet care credcă mai poate atrage noi fonduri în piaţă, atât din parteainvestitorilor locali, cât şi a celor străini. Până atunci vom maivedea unele deal-uri cu valori mai mari, însă acestea se pare că nuinfluenţează preţul din piaţa principală şi nici nu stimuleazăinteresul puţinilor investitori", a spus Avram. Acţiunile BRD -SocGen (BRD) şi SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide dinpiaţă, ambele cu tranzacţii apropiate de 3,39 mil. lei. Cotaţiatitlurilor BRD a urcat cu 0,82%, la 12,3 lei, iar acţiunile SIF5 aucâştigat 1,34 %, închizând la 1,51 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO