Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile isi rascumpara actiunile fara aprobarea actionarilor

SIF-urile isi rascumpara actiunile fara aprobarea actionarilor
27.03.2008, 18:04 127

Societatile de investitii financiare (SIF) au cumparat pachete importante de actiuni proprii, indirect, prin intermediul unor societati pe care le controleaza, chiar daca nu au avut aprobarea actionarilor, asa cum cere legislatia in vigoare.
Astfel, societati controlate de SIF Oltenia si SIF Transilvania cum sunt Turism Baile Felix, Santierul Naval Orsova, Biofarm, Comcm Constanta sau Oltenia Leasing au cumparat masiv in ultimul an la SIF-uri.
Societatile controlate de SIF-uri sau cele la care acestea sunt actionari semnificativi controleaza in prezent cel putin 13 milioane de actiuni in valoare de peste 7 milioane de euro, actiuni care au regim de actiuni proprii, conform legislatiei in vigoare si care in consecinta nu ar trebui sa dea dreptul la dividende. Societatile SIF-urilor nu sunt obligate sa faca publice detinerile, astfel ca valoarea reala ar putea fi mult mai mare.
Intrebati de ZF, reprezentantii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare s-au ferit sa faca aprecieri privind legalitatea operatiunilor derulate de SIF-uri, care cer aprobarea actionarilor, conform legislatiei, dar au precizat ca trebuie respectata legea societatilor comerciale.
"Consideram ca o societate pe actiuni controlata de o societate de investitii financiare poate sa dobandeasca actiuni ale respectivei SIF, cu respectarea prevederilor Legii nr. 31/1990, ale Legii nr. 297/2004 si ale Regulamentului CNVM nr. 15/2004," au raspuns reprezentantii CNVM intrebati in legatura cu legalitatea tranzactiilor derulate de societatile detinute de SIF-uri.
Legea societatilor comerciale asimileaza achizitiile de actiuni ale societatii-mama cu dobandirea de actiuni proprii, operatiune care cere aprobarea Adunarii Generale Extraordinare a Actioinarilor. Aceste Adunari nu au avut insa loc.
"Subscrierea, dobandirea sau detinerea de actiuni ale unei societati pe actiuni de catre o alta societate la care societatea pe actiuni detine, direct sau indirect, majoritatea drepturilor de vot sau ale carei decizii pot fi influentate in mod semnificativ de societatea pe actiuni este considerata ca fiind efectuata de catre societatea pe actiuni insasi", prevede Legea 31/1990 a societatilor comerciale la care au facut referire reprezentantii CNVM. Actiunile proprii nu confera drept de vot si nici drept la dividende, conform aceleiasi legi. "Autorizarea dobandirii propriilor actiuni este acordata de catre adunarea generala extraordinara a actionarilor, care va stabili conditiile acestei dobandiri, in special numarul maxim de actiuni ce urmeaza a fi dobandite, durata pentru care este acordata autorizatia (...) si, in cazul unei dobandiri cu titlu oneros, contravaloarea lor minima si maxima". SIF-urile nu au aprobat insa in Adunarea Generala programe de rascumparare.
Cele mai multe dintre pachete de actiuni SIF au fost cumparate de societatile controlate de SIF-uri la finalul anului trecut. Achizitiile s-au mai temperat in ultimele luni dupa ce Bursa, inclusiv actiunile SIF au scazut puternic. De la inceputul anului, SIF-urile au pierdut o treime din valoare.
Reprezentantii SIF-urilor sustin pe de alta parte ca operatiunile nu sunt rascumparari de actiuni si ca societatile din portofoliu au dreptul sa primeasca dividende in contul actiunilor.
"Singura interdictie este faptul ca actiunile nu vor da drept de vot. Noi am studiat problema aceasta si tranzactiile nu reprezinta rascumparare de actiuni proprii. Societatile respective vor primi bineinteles si dividende, insa nu vor avea drept de vot", spune Floriean Firu, director general adjunct in cadrul SIF Transilvania. Cel putin cinci societati controlate de SIF Transilvania detin sau au detinut actiuni SIF Transilvania in ultimul an. Santierul Naval Orsova, Turism Baile Felix sau Comcm Constanta se numara printre acestea.
Principalul cumparator de actiuni proprii prin intermediul societatilor din portofoliu a fost in ultimele luni SIF Oltenia, conform informatiilor publice. Biofarm Bucuresti, Voltalim Craiova, Santierul Naval Orsova sau Oltenia Leasing sunt cateva din societatile unde SIF Oltenia este actionar majoritar sau semnificativ si care au cumparat actiuni ale acesteia. Reprezentantii SIF Oltenia nu au putut fi contactati ieri pentru a comenta tranzactiile.
"Teoretic, rascumpararea de actiuni proprii, inclusiv prin intermediul unor societati controlate trebuie sa fie aprobata de Adunarea Generala a Actionarilor societatii mama", spune Cristian Dutescu, avocat specializat in dreptul societatilor comerciale. El a tinut sa precizeze ca legalitatea unor astfel de operatiuni trebuie apreciata de la caz la caz.
Prevederile speciale privind dobandirea indirecta de actiuni proprii au fost introduse printr-o lege din 2003 referitoare la transparenta in mediul de afaceri si combaterea coruptiei. Prevederile au fost preluate ulterior in legea societatilor comerciale modificata la inceputul lui 2007.
Rascumpararea nerestrictionata de actiuni proprii, chiar si indirect, ar permite, teoretic, managerilor unei societati sa preia o societatea pe care o conduc sau sa aiba un cuvant greu de spus in activitatea acesteia, fara sa investeasca niciun ban, ci folosind banii societatii.
SIF-urile au fost acuzate in mai multe randuri in ultimii ani ca sunt de fapt un stat in stat", sefii acestora fiind aproape imposibil de schimbat.
De altfel, de la infiintare SIF-urile sunt conduse de aceleasi echipe, schimbarile din conducerea acestora avand foarte putin de-a face cu votul actionarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO