Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile s-au aliniat la pierderi, cu scaderi de 2,7%

07.02.2008, 19:43 12

Actiunile SIF s-au aflat ieri in topul scaderilor de la Bursa, cu o pierdere in medie de 2,7%, dupa ce in sedinta precedenta s-au corectat mai putin decat piata.
Brokerii spun ca scaderile de ieri sunt mai mult rezultatul presiunii mari la vanzare din sedinta de marti, piata recuperand o parte din pierderi spre sfarsitul zilei.
A fost practic o continuare a scaderilor din finalul sedintei precedente cand s-a observat o presiune mai mare la vanzare pentru ca piata europeana a fost usor pe revenire astazi (n.r. ieri)", spune directorul general adjunct al societatii de intermediere Broker Cluj.
Spre inchiderea sedintelor bursiere din Europa, indicii inregistrau cresteri de pana la 1%.
Indicele german DAX se afla pe plus cu 0,8%, cel francez CAC 40 in urcare cu 0,5%, in timp ce indicele pietei britanice FTSE 100 inregistra o pierdere nesemnificativa.
Stirile legate de scaderea pietei de retail din SUA au dus indicii americani pe minus cu circa 3%.
"De o saptamana analiza tehnica dadea semne de sfarsit de trend descendent si ca urmeaza o consolidare, insa au venit stirile negative de pe piata americana care au dat totul peste cap. In acest moment nu se mai tine cont de nicio analiza tehnica sau fundamentala, ci de ce se intampla afara", considera Ceuca.
Principalele titluri lichide au pierdut ieri in medie 0,7%, mai ales pe seama titlurilor bancare, BRD si Banca Transilvania, ale caror cotatii au coborat cu 1,1% si respectiv 0,7%.
Actiunile Petrom au inchis ziua la acelasi nivel din sedinta precedenta, pe fondul celor mai mari tranzactii din piata, care s-au ridicat la 1,3 milioane de euro (4,8 milioane de lei).
Titlurile Rompetrol Rafinare au urcat cu 0,6%, in timp ce actiunile Transgaz Medias au pierdut 4,3%.
Dintre SIF-uri, cele mai tranzactionate au fost titlurile SIF Oltenia, in coborare cu 3,4% pe un rulaj de 0,87 mil. euro (3,2 mil. lei).
Actiunile Flamingo International au suferit cea mai mare corectie din piata, dupa o scadere de 7,7%, pe un rulaj destul de redus insa.
"Pe termen scurt ma astept la o lichiditate scazuta pe piata si o evolutie a cotatiilor in jurul acestor niveluri, in functie de variatiile pietei internationale", spune Adrian Ceuca.

Actiunile SIF Oltenia (SIF 5) au pierdut ieri 3,4%, pe fondul unor tranzactii in valoare de 0,87 milioane de euro (3,2 milioane de lei). Celelalte actiuni SIF au inregistrat ieri scaderi similare, cu SIF Transilvania pierzand 3,3% si SIF Muntenia coborand cu 2,8%. Titlurile SIF Oltenia au urcat pe parcursul sedintei de ieri pana la un pret maxim de 3,47 lei/actiune si au inchis pe minime, la 3,42 lei/actiune. De la inceputul acestui an, actiunile SIF Oltenia au pierdut peste 21% de la sfarsitul anului trecut si sunt cu 31% sub nivelul maxim atins in luna iulie din 2007. Printre achizitiile recente ale societatii de investitii financiare s-au numarat titlurile Transelectrica si Prodplast Bucuresti.

Titlurile Transgaz Medias (TGN) au suferit o scadere de 4,3%, atingand un nou minim de la inceperea tranzactionarii drepturilor de alocare de la finele anului trecut. Compania a raportat pentru anul trecut un profit net de 224,34 milioane de lei (67,22 milioane de euro), mai mic cu 5,7% fata de cel obtinut in 2006, acestea fiind conforme cu standardele internationale de contabilitate (IFRS). Veniturile totale ale companiei au crescut in 2007 cu 8,3%, de la 982 de milioane de lei la 1,06 miliarde de lei (317 milioane de euro). Ultima tranzactie cu titluri Transgaz s-a derulat la pretul de 258,3 lei/actiune, cu circa 6% sub pretul din prima zi de tranzactionare a acestor titluri, de la finele lunii trecute.

Actiunile Flamingo International (FLA) au atins ieri un nou minim istoric, dupa ce aceste titluri au coborat cu 7,7%, cel mai mare declin inregistrat ieri pe Bursa. Retailerul de produse electronice, electrocasnice si IT&C a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 171 de milioane de euro, cu noua milioane de euro peste estimarile initiale, si a trecut pe profit, cu un castig de 500.000 de euro. In 2006, pierderile Flamingo s-au cifrat la 15,3 milioane de euro. Titlurile retailerului au fluctuat pe parcursul sedintei de ieri intre un pret maxim de 0,298 lei/actiune si unul minim de 0,26 lei/actiune. Inchiderea s-a facut la un pret de 0,276 lei/actiune, cu 20% sub cel de la finele anului trecut.

Titlurile Mobex Targu-Mures (MOBG) au facut ieri obiectul unei tranzactii speciale, prin intermediul careia s-a transferat un pachet de 61.000 de titluri, reprezentand aproape 3,6% din capitalul social, valoarea tranzactiei ridicandu-se la circa 273.000 de euro (un milion de lei). Transferul s-a derulat la un pret mediu de 17 lei/actiune, cu 14% peste cel la care aceste titluri s-au tranzactionat ultima data, de 14,9 lei/actiune. Producatorul de mobila a inregistrat in primele noua luni din 2007 o cifra de afaceri de 29,08 mil. lei (8,8 mil. euro), in avans cu 6% comparativ cu perioada similara din 2006, iar profitul net a urcat cu 38%, la 1,69 milioane de lei (512.000 de euro).

Actiunile Iproeb Bistrita (IPRU) au pierdut ieri 4,4%, pe fondul unora dintre cele mai mari rulaje de pe piata RASDAQ, in valoare de circa 70.000 de euro (256.000 de lei). La finele anului trecut, actionarii companiei au aprobat reevaluarea activelor societatii, la valoarea de 36,8 milioane de lei (11 milioane de euro). Dupa reevaluare, a rezultat un plus de 1,35 milioane de lei (400.000 de lei) din cea a terenurile aflate in patrimoniul Iproeb si 760.000 de lei (circa 227.000 de lei) din evaluarea constructiilor societatii. La inchiderea sedintei de ieri, actiunile Iproeb Bistrita erau tranzactionate la un pret de 6,5 lei/actiune, cu 20% sub nivelul de la sfarsitul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO