Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile şi Azomureş, vedetele lunii noiembrie, rămân în atenţie

SIF-urile şi Azomureş, vedetele lunii noiembrie, rămân în atenţie

Autor: Adrian Cojocar

02.12.2011, 00:07 752

Acţiunile producătorului de îngră­şă­minte chimice Azomureş Târgu-Mureş (AZO) şi titlurile celor cinci SIF-uri au fost principalele ţinte de interes ale investitorilor de pe bursă în luna noiembrie, acestea înregistrând şi cele mai mari aprecieri.

Evoluţia a venit pe o scădere a indicelui general al bursei, BET-C, de 7,5% în noiembrie.

Acţiunile SIF Moldova (SIF2) au înregistrat cel mai mare randament luna trecută, de 18,7%, urmate de cele ale SIF Banat-Crişana (SIF2), care s-au apreciat cu 16,3%. Celelalte SIF-uri au marcat câştiguri situate între 7,8% şi 15,3% în aceeaşi perioadă.

Creşterile au venit după ce la începutul lunii noiembrie Comisia de buget şi finanţe din Camera Deputaţilor a votat cu majoritate de voturi în favoarea ridicării pragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5%, după aproape doi ani în care proiectul a fost blocat în comisie.

Înaintarea proiectului legislativ a readus optimismul investitorilor de pe bursă, la un moment dat SIF-urile înregistrând aprecieri de peste 30% în decurs de o lună.

Investitorii au devenit mai moderaţi în ceea ce priveşte interesul manifestat pentru SIF-uri după ce Parlamentul, care este ultimul obstacol în calea proiectului legislativ de majorare a pragului, a amânat două săptămâni la rând să discute asupra proiectului, deşi era programat să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

SIF-urile se află încă pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, în şedinţele care vor avea loc la începutul săptămânii viitoare, însă specialiştii de pe piaţă dau puţine şanse ca proiectul să fie discutat până la sfârşitul anului.

Titlurile producătorului de îngrăşăminte chimice Azomureş Târgu-Mureş (AZO) au adus investitorilor un profit de 15,3% în noiembrie, după ce în luna precedentă aceste titluri au urcat spectaculos pe bursă, cu 47%.

Creşterile de luna trecută au avut la bază informaţiile apărute în presă legate de faptul că traderul elveţian Ameropa a încheiat un acord pentru pre­luarea Azomureş de la acţionarii turci ai producătorului de îngrăşăminte. Ulterior repre­zentanţii companiei au confirmat informaţia care a condus la noi aprecieri pe acţiunile Azomureş.

Conducerea companiei a luat prin surprindere investitorii de pe bursă în octombrie, când a anunţat pe bursă că se află în negocieri "destul de avansate" cu traderul Ameropa, moment în care acţiunile s-au apreciat într-o singură zi cu 40%.

Titlurile Energopetrol Câmpina (ENP) şi Comcm Constanţa (CMCM) au câştigat peste 14% luna trecută, însă pe fondul unor rulaje foarte scăzute. Apre­cierea SIF-urilor a împins cotaţia iFond Fi­nancial (IFR) cu 11,4% în sus în noiembrie, în condiţiile în care fondul are o expunere importantă pe SIF-uri.

SIF-urile vor rămâne cel mai probabil principala atracţie a investitorilor şi în luna decembrie pe fondul aşteptărilor privind ridicarea pragului după ce proiectul a fost programat din nou spre dezbatere la începutul săptămânii viitoare. De interes va fi luna aceasta şi evoluţia acţiunilor Erste Bank, în condiţiile în care principala avere a SIF-urilor constă în titluri ale băncii austriece.

Cele mai importante evenimente din noiembrie

  • Pieţele externe

Costurile de împrumutat pentru obligaţiunile italiene, franceze, portugheze şi greceşti au atins luna trecută cele mai mari valori din ultimii ani pe fondul temerilor investitorilor privind capacitatea acestor state de a-şi reduce deficitele şi de a-şi plăti datoriile din cauza gradului mare de îndatorare. Îngrijorările investitorilor au făcut ca în prima parte a lunii noiembrie bursele să înregistreze corecţii puternice mai ales că unele agenţii de rating au ameninţat state importante, precum Franţa, cu reducerea ratingului de ţară. Ulterior, în numai două şedinţe bursele au recuperat aproape integral pierderile după o acţiune concertată a principalelor bănci centrale, printre care BCE şi Fed, privind susţinerea sectorului financiar prin furnizarea de lichidităţi şi reducerea costurilor de împrumut pentru operaţiunile de tip swap în dolari.

  • Pragul la SIF-uri

Votul pozitiv al Comisiei de buget-finanţe privind pragul de majorare a pragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5% a readus în atenţie SIF-urile, care au înregistrat creşteri de două cifre. Amânările succesive ale parlamentarilor de a discuta proiectul au dezamăgit ulterior investitorii. Proiectul se află încă pe ordinea de zi a parlamentarilor, dar sunt puţine speranţe să fie discutat până la sfârşitul anului.

  • Vânzarea Azomureş

Producătorul de îngrăşăminte chimice a anunţat că acţionarii societăţii au încheiat la sfârşitul lui noiembrie mai multe acorduri privind cedarea controlului companiei în favoarea traderului elveţian Ameropa. Valoarea tranzacţiei încă nu a fost făcută publică, iar investitorii de pe bursă aşteaptă cu interes finalizarea tranzacţiei şi oferta de preluare pe care traderul ar fi obligat să o deruleze pe bursă.

  • Acţiunile Erste Bank s-au depreciat puternic

Titlurile băncii austriece Erste Bank (EBS), listate pe bursă, au atins luna trecută un minim multianual, de 47,55 lei/titlu, după ce au pierdut circa o treime din valoare în decurs de câteva săptămâni. Ulterior titlurile au revenit şi au câştigat 20% în câteva zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO