Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile şi FP au monopolizat interesul investitorilor de pe bursă

SIF-urile şi FP au monopolizat interesul investitorilor...

Autor: Stefan Musgociu

14.05.2013, 19:59 251

Indicii Bursei de Valori Bucureşti au închis ieri cu variaţii nesemnificative, iar tran­zacţiile cu acţiunile Fondului Pro­prie­tatea (FP), Erste (EBS) şi un deal cu 0,91% din titlurile SIF Muntenia (SIF4) au asigurat aproape două treimi din lichi­ditate.

Titlurile Fondului Proprietatea, SIF Muntenia şi SIF Moldova au înregistrat corecţii, în timp ce acţiunile celorlalte trei SIF-uri au închis şedinţa cu creşteri semnificative. Per asamblu, însă, SIF-urile şi FP au avut evoluţii pozitive în ultimele zile, având în vedere că acţiunile s-au corectat nesemnificativ în ciuda trecerii datelor de dividend.

„Deşi în piaţă se aşteptau corecţii semnificative pe SIF-uri după datele de înregistrare pentru dividende, se pare că există suficient interes la cumpărare şi asta datorită contextului extern favo­ra­bil şi perspectivelor pentru dividende de anul viitor. A existat o reacţie de cum­părare destul de precipitată în ziua ex-di­vidend, explicabilă prin discountul la care se tranzacţionează aceste acţiuni, dar şi prin faptul că în ciuda creşterilor ge­nerale pe pieţele internaţionale, SIF-urile au înregistrat scăderi în ultima lună“, a declarat şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance Gabriel Necula.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,25%, în timp ce indicele BET-FI, care urmăreşte SIF-urile şi Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,38%. În schimb, indicele general al bursei, BET-C, care nu cuprinde acţiunile SIF, a scăzut cu 0,1%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 43,5 mil. lei (10 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO