Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile stabilesc noi maxime istorice pe fondul unor volume ridicate

25.06.2007, 17:53 9

Societatile de investitii financiare (SIF) au urcat in ultima sedinta de saptamana trecuta cu peste 2,8%, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a emis o decizie prin care societatile de administrare a investitiilor sunt considerate a nu actiona concertat cu fondurile pe care le administreaza, pana la proba contrara.
Investitorii mari nu mai sunt astfel ingraditi de pragul maxim de detinere in cadrul SIF, stabilit prin lege la 1% pentru persoanele care actioneaza concertat.
"Decizia CNVM este una destul de clara si dedicata investitorilor institutionali mari. Practic a venit sa completeze reglememtarile anterioare. Prin aceasta decizie se indreapta o eroare pentru investitorii care au facuta acumularea de peste 1% intr-o perioada in care acest lucru era legal", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities.
Mai multi investitori mari au raportat detineri concertate care au depasit pragul de 1%. Printre acestia se gasesc investitori institutionali ca Banca Transilvania sau off-shore-ul cipriot Ampelus Holding, dar si persoane fizice, cazul omului de afaceri Catalin Chelu.
Banca de investitii elvetiana Julius Baer a raportat si ea detineri peste pragul de 1%, concertat cu mai multe fonduri pe care le adminstreaza si care activeaza pe piata romaneasca de capital.
Indicele celor cinci societati de investitii financiare a mai castigat si joi aproape 6% pe aceeasi stire, iar acesta a atins in ultimele sedinte maxime istorice, depasind si pragul de 80.000 de puncte. Astfel, de la data lansarii acestui indice, noiembrie 2000, cotatia societatiiilor de investitii a urcat in medie de peste 80 de ori.
"Decizia nu poate decat sa impulsioneze pozitiv piata, avand in vedere ca in piata exista deja mai multe societati de administrare care dispun de mai multe fonduri de investitii", spune Simionescu.
Indicele BET a pierdut in ultima sedinta 0,27% pe fondul unei valori totale a tranzactiilor din piata de 78 mil. euro (24,5 mil. lei).
Piata RASDAQ a inregistrat vineri un rulaj de 8 mil. euro (25,6 mil. lei), companiile de pe segmentul XMBS aducand aproape 2 mil. euro la lichiditatea generala a acestei piete.
Cele mai vizbile actiuni de pe segmentul XMBS si-au continuat trendul ascendent, iar multe dintre ele au urcat cu 25%, maximul permis de reglementari.

Actiunile Santierului Naval Orsova (SNO) au sarit in sedinta de vineri cu 6,86%, pe fondul unei lichiditati de 71.000 de euro (227.000 de lei). Societatea de investitii financiare Broker Cluj recomanda actiunile SNO, cel putin pe termen mediu si lung. Specialistii de la Broker subliniaza rezultatele financiare ale Santierului Naval Orsova in urcare fata de anii trecuti, dar si valoarea PER (pretul raportat la profitul pe actiune) de circa 17, sub media multor companii listate la Bursa de Valori Bucuresti. SNO si-a bugetat pentru acest an un profit net de 7,14 mil. lei (2,1 mil. euro), in crestere cu 6% fata de 2006, cand compania a raportat un profit net de 6,73 mil. lei (1,9 mil. euro).

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au crescut vineri cu 0,57%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat in ultima sedinta la circa 3,5 mil. euro (11,21 mil. lei), aflandu-se pe primul loc in topul rulajelor de la Bursa. Pe primele cinci luni ale anului, SIF Moldova a obtinut un profit brut de 45,3 mil. lei, mai mare decat intregul profit pe 2006, situandu-se pe locul al doilea intre cele patru SIF-uri care au raportat rezultatele la finele lunii mai. Singura tranzactie semnificativa raportata de SIF Moldova luna trecuta a fost vanzarea unui pachet de 16,25% din actiunile producatorului de textile Argesana Pitesti pentru 3,74 mil. lei (1,14 mil. euro).

Actiunile Atlas GIP Ploiesti (ATGJ) au sarit vineri cu 24,93%, pe fondul unui rulaj de circa 108.000 de euro (347.000 de lei). Titlurile companiei de servicii in domeniul petrolului si gazelor au sarit de la inceputul lunii de peste patru ori, inregistrand o apreciere de 4,53%, de la un pret de 21 lei/actiune pe 6 iunie. Compania este controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender prin intermediul Tender SA, care detine si Prospectiuni Bucuresti, cele doua companii desfasurand de altfel activitati similare, Atlas Gip realizand prospectiuni prin foraj (carotaj), fiind lider pe piata romaneasca in acest domeniu. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat la un pret de 95,2 lei/actiune.

Titlurile Biofarm (BIO) au crescut vineri cu 2,99%, pe fondul unei lichiditati de circa 113.000 de euro (360.000 de lei). Actiunile companiei au crescut cu circa 7,3% de la inceputul anului, de la un pret de 0,685 lei/actiune pe 9 ianuarie. In luna mai actiunile Biofarm au pierdut circa 23%, in vreme ce in luna curenta acestea au crescut cu 10,4%. Producatorul de medicamente a inregistrat in primele trei luni o cifra de afaceri de aproape 14,5 mil. lei (4,28 mil. euro), in crestere cu 5,3% in euro. Profitul companiei a urcat de asemenea cu 11,7%, ajungand la 4,2 mil. lei (1,25 mil. euro). Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat vineri la un pret de 0,69 lei/actiune.

Actiunile Armax Gaz Medias (ARAX) au crescut vineri cu 0,36%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat la circa 3,21 mil. euro (10,27 mil. lei), aflandu-se pe primul loc in topul rulajelor de pe piata RASDAQ. Actionarii producatorului de echipamente pentru industria gazelor naturale si a petrolului au aprobat martea trecuta majorarea capitalului social cu 54,8 milioane de lei, pana la un nivel de 62,8 milioane de lei, si transferarea actiunilor de pe piata Rasdaq la Bursa de Valori Bucuresti. Operatiunea va avea loc prin aport in numerar din partea actionarilor, majorarea urmand a se realiza prin emiterea de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei pe titlu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO