Burse - Fonduri mutuale

Simionescu: Intra bani straini, fondurile incep sa-si asume riscuri

Simionescu: Intra bani straini, fondurile incep sa-si asume riscuri
17.03.2010, 23:06 35

Bursa a continuat sirul evolutiilor pozitive si in sedinta deieri, cand indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, acrescut cu 1,92%, iar indicele BET-FI, al celor cinci societati deinvestitii financiare, a urcat cu 2,22%.

Valoareatranzactiilor a fost ieri de peste 10,3 mil. euro, aproape demaximul lunii martie de 11,7 mil. euro inregistrat marti.

"Activitatea insemnata si aprecierile din ultimele saptamani sedatoreaza in mare parte intrarilor de bani din partea strainilor sia catorva investitori locali. Este vorba despre fonduri noi deinvestitii care incep sa isi asume riscuri pe pietele emergente,dar si despre investitori locali, precum fondurile de pensii saucompanii", a spus Adrian Simionescu, directorul societatii debrokeraj Vienna Investment Trust.

Companiile din sectorul energetic, a caror evolutie estereflectata de indicele BET-NG, s-au apreciat miercuri cu 1,73%. Dinrandul celor cinci societati de investitii, SIF Oltenia a atrascele mai consistente tranzactii, in valoare de aproape 8 mil. lei,in conditiile in care cea mai mare apreciere a fost raportata detitlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), respectiv de 3,27%, urmata deSIF Oltenia (SIF5) cu un plus 2,89% si SIF Moldova (SIF2) cu oapreciere de 2%. Titlurile SIF Transilvania (SIF3) si cele ale SIFMuntenia au crescut cu 1,14%, respectiv cu 1,68%.

"Cred ca intram intr-o oarecare normalitate, sustinuta si deevolutia pozitiva a pietelor externe. Cu toate acestea cred ca esteprea devreme sa spunem ca am intrat intr-un raliu multianual,pentru ca vor mai urma corectii, in special alimentate de marcarilede profit", a adaugat Simionescu.

Cele mai consistente aprecieri ale cotatiilor au apartinut ieriactiunilor producatorului de accesorii auto Mefin Sinaia (MEF),care au crescut cu 15%, urmate la scurta distanta de actiunileproducatorului de utilaje de constructii Uztel Ploiesti (UZT), cuun plus de 14,6%. La extrema opusa se situeaza actiunile altor doiproducatori - Siretul Pascani (SRT) care au pierdut 5,8% si celeale VES (VESy), care a scazut cu 2,8%.

Actiunile bancare, cu exceptia celor emise de Banca ComercialaCarpatica (BCC) au inregistrat aprecieri: de 3,02% pentru actiunileErste Bank (EBS), de 2,61% pentru BRD si de 1,3% pentru BancaTransilvania (TLV). Actiunile Carpatica s-au depreciat usor cu0,9%, continuand trendul descendent cu care au inceput saptamana detranzactionare.

Deprecierea actiunilor BCC are loc in contextul in careactionarii bancii au aprobat recent majorarea cu 62,25 mil. lei acapitalului social prin aport in numerar, sub propunerea initiala aconducerii de peste 100 mil. lei.

Actiunile companiei petroliere OMV Petrom (SNP) au crescut cu2,85%, in timp ce titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) s-au apreciatusor cu 0,13%, in timp ce actiunile Rompetrol Well Services (PTR)au stagnat.

"Cresterile isi vor mai pierde din intensitate pe finalulsaptamanii, poate si pentru ca investitorii vor fi tentati sa isimarcheze profiturile, mai ales ca vineri se inchide scadenta pecontractele la Sibex", a conchis directorul societatii de brokerajVienna Investment Trust.

De urmarit astazi

  • Evolutia actiunilor Transgaz Medias (TGN), dupa ce analistiiErste si-au majorat pretul-tinta de la 198 lei la 241,2lei/actiune. Actiunile au crescut cu 50% de la inceputulanului.
  • Evolutia actiunilor SIF, care au castigat in medie 9% inultimele patru sedinte, pe fondul unei lichiditati in crestere.Preferata investitorilor ramane SIF5, care a propus cele mai maridividende de pana acum.
  • Evolutia titlurilor Santierului Naval Orsova (SNO), undeactionarii urmeaza sa decida vineri cuantumul dividendelor sibugetul pe 2010. Dividendul brut propus este de 0,4 lei/actiune, laun pret al actiunilor de 6,05 lei.
  • Evolutia actiunilor Prefab Bucuresti (PREH), care a anuntat case va lista la Bursa in termen de trei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO