Burse - Fonduri mutuale

Socep mai renunta din vara la 190 de angajati

24.05.2009, 19:30 37

Operatorul portuar Socep Constanta (SOCP) va incheia saptamana aceasta prima faza din proiectul de restructurare, prin care au fost disponibilizate 136 de persoane, fata de numarul programat de 260 de angajati.

Cu toate acestea, compania va derula in perioada iunie - iulie o noua faza de restructurare, in cadrul careia vor fi disponibilizati 189 de salariati. In total, compania va renunta la 325 de salariati, reprezentand peste jumatate din numarul mediu de salariati din primul trimestru, respectiv 582 de persoane.
Decizia Socep de a mari numarul persoanelor care vor fi concediate vine dupa scaderea traficului de marfuri in ultima perioada, precum si dupa pierderea celui mai important client pentru activitatea terminalului de containere, grupul francez CMA-CGM. Transportatorul maritim de containere va renunta la serviciile Socep incepand cu a doua jumatate a lunii iunie.
Conform operatorului portuar, grupul francez CMA-CGM detine o pondere de 80% din activitatea terminalului de containere, pierderea acestui client ducand la o reducere a cifrei de afaceri bugetate pentru anul curent cu 40%.
Socep isi bugetase pentru acest an afaceri de 46 mil. lei, astfel ca pierderea acestui client ar taia circa 18,4 mil. lei din veniturile bugetate. Scaderea fata de anul trecut s-ar ridica astfel la 55%, respectiv la un nivel al veniturilor de 27,6 mil. lei.
Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli, Socep estimea pentru acest an un profit brut de 2 mil. lei, de peste patru ori mai redus fata de castigul de anul trecut, de 9,1 mil. lei (2,5 mil. euro).
Conform companiei, grupul francez CMA este in prezent singurul client al terminalului de containere. CMA-CGM este al treilea mare operator de transport al containerelor navale la nivel mondial.
In primul trimestru din acest an Socep a realizat afaceri de 11,5 mil. lei (2,7 mil. euro), in scadere cu 20,7% fata de nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut, de 14,5 mil. lei. In acelasi timp, profitul companiei s-a diminuat cu 12%, de la un nivel de 2,5 mil. lei la 2,2 mil. lei (0,5 mil. euro).
Cel mai important actionar al Socep este Grupul DD, controlat de producatorul de BCA Celco Constanta, cu o detinere de 31,31% din capitalul companiei. De asemenea, Samara Stere detine un pachet de 10,51% din Socep.
Ultima tranzactie cu titlurile Socep Constanta s-a perfectat in sedinta de tranzactionare de vineri la un pret de 0,134 lei/actiune, cu 0,7% sub nivelul de referinta, de 0,135 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea operatorului portuar se ridica la 46 mil. lei (11 mil. euro).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO