Burse - Fonduri mutuale

Speculatiile cu actiuni SIF au dus Turism Felix pe profit

09.08.2007, 19:39 23

Societatea Turism Felix din Baile Felix, principalul jucator de pe piata turismului balnear, a obtinut in primul semestru un profit net de 1,58 mil. lei (0,48 mil. euro), in principal datorita castigurilor de pe urma speculatiilor realizate pe Bursa cu actiuni SIF.
Profitul este asemanator cu cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, dar cu mult peste estimarea din buget, compania bugetandu-si pentru prima jumatate a anului o pierdere de 107.000 de lei. Pe primul trimestru din 2007, societatea inregistrase o pierdere de peste 921.000 de lei.
Turism Felix a inregistrat in prima jumatate a anului o pierdere de circa 578.000 de lei (175.000 de euro) din activitatea de exploatare, fata de un profit de 1,4 mil. lei in aceeasi perioada din 2006. Pierderea a fost compensata de profitul de 2,28 mil. lei (0,69 mil. euro) din activitatea financiara, circa 65-70% din acesta reprezentand profitul de pe urma tranzactiilor cu actiuni SIF, iar restul, dobanzile incasate la depozitele la termen. "Am prevazut o pierdere pe primul semestru pentru ca urma sa redam in circuit hotelul International si aveam obiecte de inventar in suma de 2,2 mil. lei pe care trebuie sa le inregistram in momentul cand repunem hotelul in functiune", a declarat Florian Serac, directorul general al Turism Felix.
Societatea a cumparat actiuni la cele cinci SIF-uri la finalul lunii martie si si-a lichidat complet detinerile pana la sfarsitul lui iunie. Potrivit conducerii Turism Felix, randamentul obtinut de pe urma acestor investitii a fost in jurul a 30%.
Compania este controlata de SIF Transilvania, care detine peste 62% din actiuni. Turism Felix a redeschis la 1 aprilie hotelul International, dupa ce acesta a trecut printr-un proces de renovare si modernizare. Reprezentantii companiei au spus ca pana in prezent rezultatele hotelului au fost "peste asteptari".
"Am avut incasari in aprilie de 0,3 mil. lei, care au crescut de la luna la luna, ajungand ca in iulie sa avem incasari de 1,1 milioane de lei, iar in august ne asteptam la o crestere pana la 1,2-1,3 milioane de lei. Gradul de ocupare in prezent este de 80%. In general, rezultatele sunt cu 30% peste asteptarile noastre initiale", a precizat Serac. Turism Felix a realizat in perioada ianuarie-iunie o cifra de afaceri de 16,7 mil. lei (5,06 mil. euro), in crestere cu 11,9%. Actiunile companiei sunt listate la Bursa, ieri pretul titlurilor castigand 1,7%. La ultimul pret de1,22 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei este de 95,5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO