Burse - Fonduri mutuale

Speculatorii de pe Sibex sunt speriati de caderi

16.09.2008, 20:41 19

Evenimentele din ultimele zile si-au facut simtita prezenta si pe piata de capital din Romania, atat la Bursa de Valori, cat si la Bursa Monetar-Financiara de la Sibiu (Sibex).

Valoarea tranzactiilor de pe piata futures a scazut sensibil in ultimele zile, pe fondul incertitudinii si al panicii generate de criza din SUA.

Luni lichiditatea de la Sibiu a coborat la circa 7,2 mil. euro, in vreme ce ieri, cu doua ore inainte de inchidere, lichiditatea se situa la 6 mil. euro, dupa ce saptamana trecuta rulajele de pe Sibex au inregistrat niveluri zilnice de peste 8,3 mil. euro.

"Pe piata de la Sibiu se poate castiga si pe scadere, insa exista un risc suplimentar, deoarece tranzactiile se fac in marja. Investitorii care au pierdut pe piata spot incearca sa obtina un castig pe termen scurt pe futures, datorita sumelor mici folosite. In acelasi timp se pot pierde insa foarte multi bani", spune Gabriel Necula, directorul adjunct de operatiuni la Prime Transaction. Adrian Ciudin, trader la Carpatica Invest, este de parere ca scaderea lichiditatii este datorata atat evolutiei indicelui american Dow Jones, cat si fricii.

"Sibex urmareste 100% Dow Jones-ul, avand aproape aceeasi evolutie. In plus, exista un sentiment de frica in piata, lumea nemaistiind ce sa faca. Practic, dupa evenimentele din ultimele zile nici macar speculatorii nu mai risca", spune Ciudin.

De aceeasi parere este si Necula, acesta considerand ca datorita volatilitatii ridicate din piata investitorii prefera sa ramana deoparte pana apare un nou trend. "In orice moment poate aparea o decizie a FED, care sa schimbe total datele problemei si sa duca la un alt trend al pietelor", spune Necula.

Conform datelor din piata, la Sibiu sunt cautate in continuare contractele din sectorul financiar, in special derivatele pe SIF Oltenia (DESIF5) si SIF Moldova (DESIF2). Din cele 16.258 de contracte incheiate luni, 15.477 au fost realizate pe cele doua societati.

Numarul contractelor incheiate pe sectorul valutar, in special cele pe euro si dolar, a ramas in continuare scazut, desi investitorii ar putea specula o eventuala scadere a cotatiei dolarului dupa problemele inregistrate de marile banci americane in ultimele doua zile.

Din cauza lichiditatii mici exista un risc foarte mare privind contractele futures pe valute", spune Ciudin.

Necula considera la randul sau ca se vor prefera in continuare contractele pe SIF5 si SIF2, in vreme ce lichiditatea de pe valute va ramane in continuare scazuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO