Burse - Fonduri mutuale

Speculatorii si-au gasit un nou "SIF" pe RASDAQ: actiunile Armax Gaz Medias

Speculatorii si-au gasit un nou "SIF" pe RASDAQ: actiunile Armax Gaz Medias
21.01.2009, 17:55 39

Titlurile Armax Gaz Medias (ARAX), una dintre primele "vedete" ale pietei RASDAQ in perioada de avant a acesteia din 2007, atrage si acum interesul speculatorilor, fiind cele mai lichide si tranzactionate actiuni de pe piata.

Volumul de tranzactionare din ultimele luni sau chiar un an calculat ca procent din capitalul Armax este comparabil cu cel al SIF-urilor de pe Bursa.
Daca in cazul SIF-urilor speculatiile sunt explicate prin limitarea la 1% a capitalului de detinere pe care-l poate avea un investitor, titlurile producatorului de echipamente pentru petrol si gaze nu sunt supuse nici unei restrictii in acest sens.
In ultimul an, s-au realizat peste 37.000 de tranzactii cu actiuni Armax Gaz, prin care s-a transferat circa 53,9% din capitalul societatii.
In aceeasi perioada, s-a transferat pe Bursa 47% din capitalul SIF Banat-Crisana (SIF1) si aproximativ jumatate din capitalul SIF Transilvania (SIF3) si SIF Muntenia (SIF4). Traditional, actiunile SIF Moldova (SIF2) si SIF Oltenia (SIF5) au beneficiat de un rulaj ceva mai ridicat ca urmare a faptului ca acestea reprezinta principalul suport pentru contractele incheiate pe piata futures de la Sibiu.
Nici la capitolul rulaj actiunile Armax Gaz nu stau rau, plasandu-se pe locul al doilea in topul rulajelor realizate pe piata RASDAQ in ultimul an, daca excludem tranzactiile cu pachete mari de actiuni. Aceasta in conditiile in care de la inceputul lui 2008, compania nu a avut o capitalizare mai mare de 40 mil. euro.
In aceasta perioada s-au derulat tranzactii cu actiuni Armax in valoare totala de 47,5 milioane de lei (12,8 milioane de euro), un rulaj mai mare fiind inregistrat de actiunile Albalact Alba-Iulia (ALBZ), cu 76,3 milioane de lei (circa 20,6 milioane de euro).
Brokerii spun ca lichiditatea mare a acestor titluri a fost determinata de iesirile din actionariatul companiei a unor investitori ce detineau pachete importante, iesiri care au fost cauzate de criza internationala.
"Au fost niste iesiri violente ale unor investitori de calibru atat pe Armax, cat si pe alte actiuni, care le-au dus la niste preturi foarte joase. Toti au simtit mirosul acesta de sange si s-au repezit sa cumpere actiuni. Volatilitatea care se creaza atrage speculatorii si actiunile respective intra intr-un cerc speculativ. Sunt o serie de actiuni in piata a caror evolutie pe Bursa n-are nici un fel de legatura cu activitatea de baza, fiind mai mult niste vehicule care atrag ca un magnet speculatorii", explica Mihai Chisu, broker la societatea de brokeraj IFB Finwest.
Titlurile Armax Gaz au pierdut anul trecut 84% din valoare, iar pe parcursul acestui an s-au depreciat cu aproape 15%, ajungand la o capitalizare de 29 mil. lei (6,7 mil. euro).
Lichiditatea mai mare a acestor actiuni mai poate fi explicata si prin operatiunile de rascumparare derulate de companie si actiunile libere la tranzactionare.
Numai de la inceputul acestui an, Armax Gaz a achizitionat 1,76 mil. de actiuni proprii, reprezentand 0,3% din capitalul social al firmei.
"Nu pot gasi alte explicatii pentru lichiditatea mare a titlurilor Armax decat free-float-ul destul de mare, undeva la 60%, si numarul mare de investitori pe care l-a atras, in special speculativi, poate si fonduri. Cred ca nici nu a existat cineva interesat sa stabilizeze pretul la un anumit nivel, compania avand la un moment dat o capitalizare ridicata", spune Adrian Danciu, seful departamentului de analiza din cadrul Broker Cluj.
Mircea Vescan, directorul companiei, este si principalul actionar al Armax Gaz, el detinand 39,4% din actiuni.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO